problem z wypadającą gałką/raczka od ssania

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

basha
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini Cooper 91
Kontakt:

problem z wypadającą gałką/raczka od ssania

Post autor: basha »

wypadła mi "gałka" od ssania w Rover Mini Cooper (zdjęcie). Ssanie działa. Założyłam blaszkę (dołączone zdjęcie), która wypadła, ale to niewiele pomogło - gałka wysuwa się mniej, ale nadal się wysuwa. Czy brakuje mi jakiegoś elementu, który jeszcze powinien całość gdzieś w środku blokować? Czy jestem w stanie to sama naprawić czy nie bardzo?
Załączniki
2014-08-14 08.16.04.jpg
2014-08-14 08.16.04.jpg (160.43 KiB) Przejrzano 536 razy
ssanie.jpg
ssanie.jpg (195.64 KiB) Przejrzano 536 razy
Basha
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Re: problem z wypadającą gałką/raczka od ssania

Post autor: Twister »

Z tego co kojarzę, to właśnie ta blaszka (klips) blokuje cały mechanizm od środka. Podejrzewam, że źle go założyłaś - najgorsze, że trzeba to robić na metodę "macaną".
basha
Nowy
Nowy
Kontakt:

to właśnie miało być moje następne pytanie; czy jest jakieś lepsze dojście, żeby nie rozkręcać połowy auta, ale z tego co mówisz, wiedzę, że nie ma... włożyć ją to istny horror.
Założyłam ją w jedyne miejsce możliwe, znajdujące się najbliżej, znaczy, żeby był jak największy ścisk, ale i tak zostają mi ok. 2mm luzu i całość się nie sprawdza i "lata". No jeszcze sprawdzę. Miałam jednak wrażenie, że może jednak czegoś mi brakuje, co by wypełniło te 2 mm.
Basha
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Post autor: Twister »

A próbowałaś odwrócić klips o 180stopni? :) Miałem podobny problem, gdy wymieniałem linkę. Bałem się, że po prostu linka jest spieprzona. Okazało się, że po prostu odwrotnie wkładałem klips (rozgałęzieniem do góry, jeśli dobrze pamiętam). dzięki temu nóżka ładnie się zapiera o deskę.
basha
Nowy
Nowy
Kontakt:

Okazało się, że faktycznie dało się go wcisnąć tę blaszkę jeszcze bliżej i luz 2mm zniknął. Obrót 180 stopni też okazał się potrzebny.
Jaki to horror z wciskaniem tej blaszki! Udało się w końcu jak odłączyłam i wyjęłam włącznik świateł i miałam dodatkowy wlot z przodu. Mam nadzieję, że będzie się trzymał. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam :)
Basha
ODPOWIEDZ