polerowanie felg.

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

polerowanie felg.

Post autor: kamal1 »

Jeśli ktoś otarł sie o problem polerowania alufelg to proszę o wskazowki jak uzyskać efekt najbardziej zbliżony do
lustrzanego.Stosowałem różne metody od papieru ściernego o gradacji końcowej 2000 do past polerskich typu
automax lub tempo nakladanych ręcznie a także mechanicznie lecz końcowy efekt jest taki sobie.Felgi się nieco
błyszczą lecz nie zwalają z nóg. Dodam,że nie wchodzi w grę polerowanie elektrolityczne,gdyż poleruję wybiórczo
tylko niektóre czolowe fragmenty.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: polerowanie felg.

Post autor: Saint »

Jeżeli chodzi o polerowanie aluminium, gdy dochodzisz do kresu możliwości papieru gradancji 2000 na mokro, a potem pasty Tempo, to powierzchnia jest już dość dobrze przygotowana. Nastęnym krokiem który ja robiłem, to użycie pasty Meguiars - All Metal Polysh. Dośc fajna pasta, z drobnym ziarnem lekko ściernym, które w czasie polerowania się zmniejsza, czyli uzyskujemy 3 pasty w jednej- do wyczyszczenia powierzchni, polerowania i ochrony powierzchni wypolerowanej przed utlenianiem, co w przypadku aluminium jest dużym plusem. Pozatym pasta tempo łatwiej schodzi i np po polerowaniu kierownicy po 2-3 dniach powierzchnia zaczynała znowu być matowa. Używałem jej też do polerowania zmatowionych szkieł lamp tylnych i musze powiedzieć że też dają rade.
Poniżej próbka: przed i po polerowaniu aluminiowych kapsli. Można by przepolerować jeszcze raz dla lepszego efektu, ale i tak nie jest źle.
Pozdrawiam, Saint
Załączniki
04.02.2007 010.jpg
04.02.2007 010.jpg (159.31 KiB) Przejrzano 2489 razy
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ja w poprzedniej robocie przepolerowalem sporo aluminium to moge sie wypowiedziec :)
uzywalem stacjonarnej polerki ( o ile dobrze pamietam 2800 rpm, na pewno wiecej niz 2500 a mniej niz 3000 )
kolka filcowego ( twardego!!!! calkiem sztywne bylo :)
i pasty ( kupuje sie ja w postaci "mydelek" koloru niebieskiego lub zielonego ) jak jest zimna ( czyli w normalnej temp pokojowej ) ma konsystencje plastiku mniej wiecej, naklada sie ja na krazek przycierajac ja na wlaczonej polerce
idzie wypolerowac wszystko :)
robi sie szybko i dosc wygodnie, tylko uwaga trzeba: dzialac w rekawicach najlepiej skorzanych ( detale sie strasznie nagrzewaja ) i trzeba uwazac na paluchy, latwo sobie wybic
wersja bardziej mobilna to jakies walki filcowe na wiertarce ( ale uwaga na obroty, jak beda za duze to filc sie spali po prostu ) ale z kolei latwo wiertarki "wierzgaja" i mozna obrabiany detal popsuc

pozdroo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

c.d. polerowanie.

W zasadzie stosowalem wszystkie w/wym metody i pasty z wyjątkiem tej polecanej przez Kol. Sainta. Odnoszę
wrażenie,ze powieżchnia felgi jakimś sposobem się utwardzila i nic już jej nie bieże. Poza tym nie jest to czyste
aluminium tylko stop zbliżony do duralu..Ze zwyklego alu istotnie daje się zrobić dokladnie lustro i nie potrzebne są do tego super pasty.Być może za wysoko postawiłem poprzeczkę ale (bez obrazy) załączone na foto kapsle nie
zadowoliły by mnie.Może foto nie oddaje prawdziwego wyglądu ale dla mnie to nie to.Polerując czuję ,że pasta
wpada w poslizg na feldze wcale jej nie"biorąc".Nie chcę się poddać,gdyż czuję,że już nie wiele potrzeba aby
poczuć smak sukcesu.I tu w samym wykończeniu problem,którego nbie potrafie przeskoczyc.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie kazde alu daje sie wypolerowac tak samo
stopy z duza domieszka krzemu duzo gorzej wygladaja po wypolerowaniu niz czyste alu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Orzemek

Post autor: Orzemek »

Czyżby kolega Kamal kupił nowy pojazd? :)
Motox

Post autor: Motox »

Ja właśnie będę się brał za polerkę silnika od Junaka, wiem, że jest to ciężka i żmudna robota, a za to jaki efekt. A taki chcę efekt uzyskać :lol:
Załączniki
P1260020.sized.jpg
P1260020.sized.jpg (102.42 KiB) Przejrzano 2406 razy
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Polerowanie.

Masz może jakieś specjalne metody,pasty. Jeśli tak to podpowiedz.
Awatar użytkownika
czestermo
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: czestermo »

mozesz jeszcze zrobic tak
http://www.fajna-felga.pl/index.html
lub poczytac na forum http://cultstyle.pl/forum/index.php
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Polerowanie.

Propozycja Kol. Czestermo wydaje się być najlepsza. Chromowana felga to jest to. Jednakże cena chromowania jest nieco za wysoka jak dla mnie. Najważniejsze jest jednak to,że mam dużo satysfakcji jeśli zrobię coś własnoręcznie.Poza tym wspomniałem już że mógłbym zrobić to sam elektrolitycznie (efekt lustra również gwarantowany). Jednak nie poleruję calych feg lecz wybiórczo tylko niektóre fragmenty więc i ta metoda odpada.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

tutorial by me :-)
Obrazek
od takich felg zaczynaem .

pomalowane czarną olejną farbą 12 tki.
Obrazek
Preparat SKANSOL i farba schodzi prwie sama, niestety ujawnia ze poprzdni wlasciciel dosc ostro potraktował szlifierką flgi pozostawiagąc głębokie rysy

[ Dodano: 22 Listopad 2006, 17:49 ]
Obrazek
pierwszay szlif papierem 60

Obrazek
kolejny szlif 120 a pozniej 320

teraz polerka 600 , a pozniej 1000 mechanicznie sa sucho

Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 4 Grudzień 2006, 00:49 ]
polerka 1000 na mokro recznie zeby nie bylo widac mechanicznych "ran"
Obrazek
Obrazek

wiertarka z oglagla tarcza i cała filozofia

Obrazek
Obrazek
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Polerowanie.

Kolego Konrad K-2.Włożyleś dużo pracy w zrobienioe tego opisu. Zapewne tyle ile w samo czyszczenie felg.
A więc dzięki serdeczne.Zauważ jednak,że ja doszedłem na końcu do gradacji papieru na mokro 2000!!!!. I ten
etap nazwalem czyszczeniem zgrubnym. Felgi są gładkie,bez rys i nawet nieco błyszczące lecz bez lustrzanego
połysku o który właśnie mi chodzi.Pasty,których używam tylko się ślizgają po powierzchni polerowanej. Mam
odczucie,że powieżchnia polerowana się mocno utwardziła.Musi jednak być na to sposób.Może jakaś specjalna
pasta.Nie chcę się poddać i obniżać poprzeczkę.Zresztą na felgach Kolegi też nie widzę połysku.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Witam
Wydaje mi sie że Mikołaj podrzucił dość dobry adres - cultstyle.pl , jest tam cały osobny dział o kołach, a także osobny , dość rozbudowany temat o polerowaniu- swoisty faq. Oto adres do niego: Strona 5- wg mnie najciekawsza-bo widać efekty
Trzeba tylko poszukać/zapytać...
Pozdrawiam, Saint
ps. Aha, Czestermo nigdzie nie wspomniał słowem o chromowaniu, ktoś tutaj sobie dopowiada :wink:
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

Pasta G# lub inna do polerowania metalu - podeśle lepsze zdjecia innych wypolerowanych rzeczy
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Polerowanie.

Kolego Saint str.5 a na niej felgi istotnie O'K. Nie pierwszy raz poleruję felgi ale pierwszy raz mam problem.
Uzyskiwałem już lustrzany połysk wielokrotnie.A na tych alusach coś się zaciołem.Być może są z trudnego do
polerowania stopu. Już miałem kiedyś takie felgi nie dające się dobrze polerować ale tamte były z elektronu.
Nawet ze spawaniem ich też miałem kłopot.
ODPOWIEDZ