piękne chromy

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

pako

piękne chromy

Post autor: pako »

Mam pytanie czy znacie może jakieś dobre sposoby aby doprowadzić do połysku chromy. W mojej bestii poprzedni właściciele chyba nie przykładali się do tego i mam je teraz matowe, a nie wygląda to zbyt pięknie
Awatar użytkownika
Wojtello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: piękne chromy

Post autor: Wojtello »

łatwiej będzie jak zamieścisz zdjęcia. Generalnie są specjalne kosmetyki do chromów. Kiedyś oglądałem mythbasters i oni używali coca-coli :) całkiem nieźle działała. Natomiast co do samego polerowania chromu to sie nie znam. Niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny :)
pozdro
Awatar użytkownika
Dejwid
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

polerka

Post autor: Dejwid »

najlepiej użyć pasty polerskiej i krążka filcowego tak jak w przypadku polerowania aluminium
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jesli zderzak jest chromowany to chrom jest raczej cieniutka warstwa i latwo bedzie dotrzec do miedzianego podkladu, co innego jesli zderzak jest z nierdzewki jego mozna polerowac do bolu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

specyfik: Autosol
narzędzie: ściera kuchenna

tylko nie przesadzaj z częstotliwością bo jak Tomek napisał możesz na wylot przejść ; )
pako

Post autor: pako »

dzieki za rady od poniedziałku biore się ostro za czyszczenie
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

pasta tempo to w ogóle jest porażka, chciałem nią przepolerować felgi i efekt był taki że miałem później całe matowe :evil: AutoMax jest dobra
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

W końcu się przekonałeś Witku do Meguiars? Pasta jest konkretna, bo ma ziarno, które w czasie polerowania się zmniejsza (szybciej pod wpływem ciepła). Jest wydajna, i w przeciwieństwie do Tempo która jest na bazie wosku, zawiera antyoksydanty, przez co np polerowane aluminium dłużej się ładnie błyszczy. Osobiście używam jej od jakichś prawie dwóch lat (od IMM2006) i naprawdę polecam.
Zawodowy Szyderca
Wujek_sknerus

Post autor: Wujek_sknerus »

ja używam past polerskich tempo - oryginalne czeskie do kupienia na allegro, efekt możesz zobaczyć w dziele Galeria Naszych Mini :)
Awatar użytkownika
masta
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: masta »

do chromów używam mleczka Chrome Cleaner; do lakieru Super Fast Wax, oraz mleczek polerująco-koloryzujących; do opon - środek do nabłyszczania; oraz wszelkich preparatów technicznych, jak odrdzewiacze, smary itp
wszystko firmy MOTIP DUPLI :) ogólnie jestem bardzo zadowolony z osiąganych efektów. Gorąco polecam. a jak trzeba coś pomalować to jest szeroka gama farb w aerozolu :)
więcej na www.motipdupli.pl
ODPOWIEDZ