półoś prawa
Moderator: flapjck1
półoś prawa
Moja kochana jadac ostatnio brukowana ulica wywichnęła prawe przednie koło w miniaku.
Po pobieżnych ogledzinach stwierdzilem uszkodzenie górnego swożnia wahacza no i cyba półoś sie wywaliła. A na pewno przegub zewnętrzny. Może ktoś wie gdzie moge kupić takie czesci i z jakimi kosztami musze sie liczyć?
Po pobieżnych ogledzinach stwierdzilem uszkodzenie górnego swożnia wahacza no i cyba półoś sie wywaliła. A na pewno przegub zewnętrzny. Może ktoś wie gdzie moge kupić takie czesci i z jakimi kosztami musze sie liczyć?
- Załączniki
-
- tak to wyglada
- P1040924.JPG (143.04 KiB) Przejrzano 1726 razy
-
- z innej strony
- P1040924.JPG (143.04 KiB) Przejrzano 1725 razy
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: półoś prawa
1. przesunąłem post bo był w złym dziale
2. są dwa sklepy internetowe - linki na forum (nawet banery są na samym dole)
3. ceny są w nich podane
4. jak czegoś nie ma to można zadzwonić
5. nic więcej na razie
3. ceny są w nich podane
5. nic więcej na razie
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ja bym jeszce w poduche zainwestował bo widze sporo gwintu na hi lo
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Podpowiem "ziomkowi" aby zobaczyć co dokładnie się posypało i albo sklepy albo w dziale "gie łda" dać ogłoszenie . Właściwie to najlepiej zrobić remont całego zawieszenia ... i tylko po gładkim nie po bruku !
icemac pisze:1. przesunąłem post bo był w złym dziale
3. ceny są w nich podane
5. nic więcej na razie
Jasne. Ten dział bedzie odpowiedniejszy.
W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Konrad K_2 pisze:ja bym jeszce w poduche zainwestował bo widze sporo gwintu na hi lo
Za bardzo nie wiem o co chodzi z tym gwintem. W którym miejscu to zobaczayłeś?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, 07:59 przez Jakub Prasolik, łącznie zmieniany 1 raz.
Gibki Staruszek pisze:Podpowiem "ziomkowi" aby zobaczyć co dokładnie się posypało i albo sklepy albo w dziale "gie łda" dać ogłoszenie . Właściwie to najlepiej zrobić remont całego zawieszenia ... i tylko po gładkim nie po bruku !
Nie da się tylko po gładkim. Sam wiesz jakie mamy drogi. Zamierzam sukcesywnie przejrzeć całe zawieszenie i nie tylko. Moja kochana rwie sie do jazdy (rok temu zrobiła prawko) i chciała by jeszcze pojeżdzić przed śniegami. Mamy go od lipca a ostatnio trochę czasu brakowało (wakacje).
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
na fotce "tak to wygląda" miedzy amortyzatorem a blachą widac gwint do regulacji wysokosci zawieszenia - ostatnio sie tym bawiałem i na moich ubitych poduchaz jest znacznie mniej wykrecony a mini stoi strasznie wysoko wiec u ciebie najprawdopodobniej poduszki w zawieszeniu sa juz bardzo zmęczone
- Gibki Staruszek
- Maniak
Jakub Prasolik pisze:W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Ale czy wiesz na 100% czego szukasz ? to znaczy co masz uszkodzone ? coś się połamało?
Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany, gruszki zawieszenia też...musi to zobaczyć ktoś kto się zna. Może na forum dostaniesz części używane(wachacz, piaste itd)
Konrad K_2 pisze:na fotce "tak to wygląda" miedzy amortyzatorem a blachą widac gwint do regulacji wysokosci zawieszenia - ostatnio sie tym bawiałem i na moich ubitych poduchaz jest znacznie mniej wykrecony a mini stoi strasznie wysoko wiec u ciebie najprawdopodobniej poduszki w zawieszeniu sa juz bardzo zmęczone
Dzieki za wyjaśnienia. Musze to sprawdzić. Auto jest u mechaniora.
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Gibki Staruszek pisze:Jakub Prasolik pisze:W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany,
Fajna odpowiedź
Gibki Staruszek pisze:Jakub Prasolik pisze:W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Ale czy wiesz na 100% czego szukasz ? to znaczy co masz uszkodzone ? coś się połamało?
Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany, gruszki zawieszenia też...musi to zobaczyć ktoś kto się zna. Może na forum dostaniesz części używane(wachacz, piaste itd)
Informacje mam od mechanika. Sam oglądalem auto na ulicy i co można było uchwycić w obiektyw to zarejestrowałem. Podpowiada, że mam szukać przegub kulisty górnego wachacza. Twierdzi że gwint w piaście jest ok. Półoś się posypała. Pogubione zostały elementy toczne przegubu zewnętrznego. Wewnętrzny ma zjechany gwint i nie bedzie można wyregulować luzu. Teraz rzucił hasło że jeżeli z półosią są problemy to z wewnętrznym sobie da radę narzynając nowy mniejszy gwint. Auto stoi przed warsztatem na parkingu. Bał sie go rozbierać na podnośniku aby nie zostać z nim bez możliwości zjazdu.
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Na końcówkach półosi tylko zewnętrzna ma gwint. Wewnętrzny gwintu nie ma!!!
A jak chce nacinać półośkę to daj sobie spokój bo to jest p......środek
Z podnośnika zawsze można zjechać np. na rolkach
- Gibki Staruszek
- Maniak
Piotr Topór pisze:Fajna odpowiedź
No co...myślałem ,że się tylko wypięły a nie zmieliły...
Piotr Topór pisze:Na końcówkach półosi tylko zewnętrzna ma gwint. Wewnętrzny gwintu nie ma!!!
Chyba sobie poradziłem. Jedzie do mnie przegób wewnetrzny i zewnetrzny. W komplecie so wszystkie osłony i zaciski. Po 1 listopada bedziemy naprawiac.