zmiana rozmiaru kół ?
Moderator: flapjck1
zmiana rozmiaru kół ?
chcę zmienić w swoim aucie koła z 12 alu słoneczek na 13 szerokie na 7 cali opony chciałbym 175/50/13( mini cooper 1,3 wtrysk 92 rok ).Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.Chcę zamówić z UK , chyba , że ktos ma do sprzedania w kraju . Proszę o radę najlepiej kogos kto jeżdzi na takich kołach
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: zmiana rozmiaru kół ?
patron pisze:chcę zmienić w swoim aucie koła z 12 alu słoneczek na 13 szerokie na 7 cali opony chciałbym 175/50/13( mini cooper 1,3 wtrysk 92 rok ).Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.Chcę zamówić z UK , chyba , że ktos ma do sprzedania w kraju . Proszę o radę najlepiej kogos kto jeżdzi na takich kołach
po pierwsze nie polecam takiego zabiegu ale podam obiektywnie plusy i minusy:
zaczne od plusow
a wiec
POZYTYWNE
1/ wspanialy design
2/ bardzo dobre prowadzenie na idealnie gladkich i bez kolein nawierzchniach, czyli np na gierkowce miedzy tomaszowem a piotrkowem tryb. :
a teraz
NEGATYWNE
1/ pogorszone i to znacznie prowadzenie na kazdej nawierzchni innej niz idealna, do utraty sterownosci
wlacznie na bardzo duzych koleinach w deszczu
2/ przyspieszone zuzycie elementow zawieszenia przedniego, zwlaszcza takich jak sworznie, koncowki
drazkow kierowniczych, lozyska kol, tuleje gumowe drazkow reakcyjnych a takze elementow mocowania
przedniej ramy
3/ zwiekszone spalanie
4/ spadek osiagow
5/ duzo mniejszy komfort jazdy ze wzgledu na to iz opona 175/50 praktycznie nie amortyzuje wstrzasow
5/ wysoka cena felg i opon
6/ koniecznosc modyfikacji auta przy montazu takich kol: szersze nadkola ( patrz kodeks drogowy ), w
wiekszosci przypadkow konieczne jest tez podciecie blotnika aby opona nie obcierala o niego w czasie
skretow, zmiana zbieznosci kol ( ale to akurat jest pryszcz )
chyba tyle , jesli mimo wszystko chcesz zakladac 13-tki to pamietaj ze musza byc dedykowane do mini ze wzgledu na jego nietypowy rozstaw srub
ja na twoim miejscu zainwestowalbym w szerokie 12-tki, sa dostepne bez klopotow nawet felgi o szerokosci 6' plus do tego opony 165/60, koszt mniejszy efekt wizualny porownywalny przejecie tylko czesci wad szerokich 13-tek, przy bardzo szerokich 6' dwunastkach takze bedzie konieczne zakladanie szerokich nadkoli i ew. podcinanie blotnikow
pozdrawiam
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- fil
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
patron pisze:Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.
Czesc,
obojetnie czego bys nie zrobil, po takiej konwersji auto nie bedzie dobrze jezdzic Zarty, zartami, ale z doswiadczenia powiem Ci tak: moj Miniak oryginalnie byl na 13'' i dopoki pierwszy komplet opon byl OK (do ok. 90 000km), ujezdzalem na tych kolach. Jest FATALNIE (IMHO). Do tego co napisal flap dodam od siebie subiektywne odczucie,ze 13'' 'zabijaja' ducha w Mini - auto jest mulowate i ciezkie. Teraz przesiadlem sie na szerokie 12'' (gumy 165/60) i jest znacznie, ale to znacznie lepiej.
Oczywiscie zrobisz, jak bedziesz chcial, ale zanim zaczniesz kombinowac, polecam przejechanie sie (za kolkiem, nie jako pasazer) autem na 13''. Poczytaj tez to forum i archiwum starego - bylo juz troche w tym temacie.
O subiektywizmach typu 'ladnie wyglada' nie bede dyskutowac, ale... mnie sie to to juz nie podoba
Pozdro
1957 Oldsmobile 98 (project)
1970 Dodge Challenger T/A
1999 Mini40
v^v /|/|||\|| /\|]|]|[''|''|[]|\| v^v
1970 Dodge Challenger T/A
1999 Mini40
v^v /|/|||\|| /\|]|]|[''|''|[]|\| v^v
- Cezzar
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini 1.0 Checkmate
Witam
Możecie mi powiedzieć, jeśli ktoś się orientuje jakie to są kółka? bo nie wyglądają na duże a nie chciałbym stracić właściwości jezdnych
Ten czarny to jest mój miniak, wiecie co bym musiał wymienić gdybym zdecydował się na takie koła?
Pozdrawiam
Możecie mi powiedzieć, jeśli ktoś się orientuje jakie to są kółka? bo nie wyglądają na duże a nie chciałbym stracić właściwości jezdnych
Ten czarny to jest mój miniak, wiecie co bym musiał wymienić gdybym zdecydował się na takie koła?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- DSC06891.JPG (167.36 KiB) Przejrzano 721 razy
-
- mini_classic_cooper_s_2000_01_s.jpg (49.98 KiB) Przejrzano 722 razy
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
to jeswt tzw "sportpack" a co do zabiegow - czytaj mojego poprzedniego posta
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
i na pewno szersze nadkola
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- Cezzar
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini 1.0 Checkmate
Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi zostanę w takim razie przy tych bo bardziej jednak mi zależy na tym jak się autko prowadzi a u nas w Polsce mało jest "idealnych" dróg
Pozdrawiam
Pozdrawiam