zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maciejbrot

zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko

Post autor: maciejbrot »

Byłem ostatnio na diagnostyce w ASO (Smorawiński Poznań) i mistrzowie wybadali, że mam zatarty wiatrak od wspomagania i ogólnie, że wspomaganie działa ciężko.

Czy ktoś mi może wyjaśnić czemu ten wiatrak służy? Występuje on podobno tylko w wersji "S".

Szukałem tej części na Allegro, ale nie udało mi się jej znaleźć. W ASO wiatraczek kosztuje 480zł. Trochę duża jak na wiatrak :???:
tys0nik

Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko

Post autor: tys0nik »

to taki radiator jak w komputerze :)) przy pompie wspomagania jest i na właczonym silniku ja chlodzi. wydaje mi się ze w kazdej wersji mini on wystepuje.
Może nie koniecznie musisz wymieniać na nowy, ten wiatraczek jest narażony na wodę błoto kurz itd podjedz na jakiś kanał może się po prostu zapchał i ciężko się kręci albo w ogóle, nie jest to duży problem zeby go wykręcić a jak coś to można pokombinować z wiatraczkiem od czegoś innego
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężk

Post autor: 137jastr »

maciejbrot pisze:Byłem ostatnio na diagnostyce w ASO (Smorawiński Poznań) i mistrzowie wybadali, że mam zatarty wiatrak od wspomagania i ogólnie, że wspomaganie działa ciężko.

Czy ktoś mi może wyjaśnić czemu ten wiatrak służy? Występuje on podobno tylko w wersji "S".

Szukałem tej części na Allegro, ale nie udało mi się jej znaleźć. W ASO wiatraczek kosztuje 480zł. Trochę duża jak na wiatrak :???:

Wiatraczek jest pod spodem silnika, jest narażony na wodę błoto itd...zanim kupisz nowy spróbuj go uruchomić we własnym zakresie (to się udaje po oczyszczeniu)...
TU: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=15
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

ten wiatrak nie wystepuje w ONE, generalnie bez niego mozna jezdzic... a sam wiatrak jakos rok temu widzialem na allegro za 50zl...
wymiana banalna, odkrecasz dwie sruby, wyciagasz wtyczke i wkladasz nowy i tra la la
maciejbrot

Wielkie dzięki 137jastr! Jutro śmigam na kanał, mam nadzieje, że wystarczy wyczyścić :)

ASO Smorawiński bardzo lubi wymieniać części. Kazali mi też wymienić sondę lambda, gdyż "pokazuje ona błąd stały" - koszt części 960zł. Faktyczna przyczyna błędu, którą wykrył mój zaprzyjaźniony mechanik ledwie spoglądając pod auto - przetarty przewód od sondy :???: :???: :mad: :mad: ale poco to sprawdzić, jak można klienta naciągnąć na części w zabójczych cenach.
bartek

Post autor: bartek »

bo teraz mechaników juz nie ma.
są tylko "wymieniacze".
tys0nik

Post autor: tys0nik »

bartek pisze:bo teraz mechaników juz nie ma.
są tylko "wymieniacze".

hehehe dobre, zgadzam się :)
maciejbrot

wiatraczek już działa. wymiana oczywiście nie była konieczna. po dokładnym oczyszczeniu śmiga aż miło, miło tym bardziej, że 440zł zostało w mojej kieszeni, a nie ASO Smorawiński :mrgreen:
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

maciejbrot pisze:wiatraczek już działa. wymiana oczywiście nie była konieczna. po dokładnym oczyszczeniu śmiga aż miło, miło tym bardziej, że 440zł zostało w mojej kieszeni, a nie ASO Smorawiński :mrgreen:

I o to chodzi>>gratulacje...na podstawie doświadczenia jest tak, że w ASO na 7-10 'mechaników'...
jest jeden, co wie w czym rzecz...reszta jedno niby reperuje (wymienia), a drugie psuje.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
andrew

Post autor: andrew »

u mnie w mini (cooper 2005 stylizowany na S) coś gwizdało a teraz wspomaganie przestało działać, Kto wie czy to tsn silniczek czy pompa ?
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

no jak ;) jak nie działa to pompa kaputt
eryk328e46

Post autor: eryk328e46 »

Z ciekawosci czy pompa w One jest identyczna tylko ze bez wiatraka? Ciekawe czy to dobrze czy zle ,bo niby gorsze chlodzenie jesli to ta sama pompa. :?:
Maly

Wspomaganie!!!

Post autor: Maly »

Jakis czas temu przy odpalaniu miniaka nie wlaczylo sie wspomaganie,odpalilem jeszcze raz i bylo ok wiec nie zawracalem sobie tym glowy. Dzis bylo inaczej,odpalilem Miniaka na cieplym silniku i wspomaganie dziwnie piszczalo,zawsze piszczy ale dzis tak jakby sie wylaczalo i wlaczalo,wiec odpalilem go jeszcze raz i nie dzialalo wcale,jeszcze raz i tez nic,plyn w normie wiec pojechalem dalej. Pozniej tak jakby dzialalo ale nie tak jak trzeba bo ciezko,teraz go odpalilem pod domem i jest ok. Co to moze byc? Pompa wspomagania czy moze tylko bezpiecznik? Mam tez delikatne bicie na kierownicy ale to pewnie nie jest z tym zwiazane bo przy hamowaniu bicie narasta wiec to pewnie klocki daja znac.

Znalazlem w necie cos takiego http://www.motoneo.pl/k-pompa_wspomagan ... 8-188.html
i nie wiem czy to oryginal czy nie,moze ktos wie ile kosztuje nowa oryginalna pompa do Miniaka? Gdzies wyczytalem ze ponad 2000PLN a na tej stronie maja za polowe tego wiec pewnie zamiennik.

Dodam jeszcze ze stalo sie jak przejechalem po drodze zwirowej i bylo duzo kurzu,a czytalem teraz gdzies ze jest tam jakis wiatraczek ktory mogl sie zapchac,tylko nie wiem czy w mojej wersji moniaka jest ten wiatraczek,a wersja to cooper 116KM 2003rok
Cuba

Post autor: Cuba »

Proponuję użyć opcji "szukaj"...
Temat był już poruszany wiele razy.
Maly

Post autor: Maly »

No to znajdz mi informacje o tym linku ktory podalem hmmm... Na kilka moich pytan juz znalazlem troche informacji ale nie wszyscy mieli takie dolegliwosci w Mini jak ja ,wiec zapytalem tu. Skoro nie chcesz pomoc to po co piszesz,pewnie nawet nie przeczytales tematu i tylko po tytule napisales.
ODPOWIEDZ