zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko
zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko
Byłem ostatnio na diagnostyce w ASO (Smorawiński Poznań) i mistrzowie wybadali, że mam zatarty wiatrak od wspomagania i ogólnie, że wspomaganie działa ciężko.
Czy ktoś mi może wyjaśnić czemu ten wiatrak służy? Występuje on podobno tylko w wersji "S".
Szukałem tej części na Allegro, ale nie udało mi się jej znaleźć. W ASO wiatraczek kosztuje 480zł. Trochę duża jak na wiatrak
Czy ktoś mi może wyjaśnić czemu ten wiatrak służy? Występuje on podobno tylko w wersji "S".
Szukałem tej części na Allegro, ale nie udało mi się jej znaleźć. W ASO wiatraczek kosztuje 480zł. Trochę duża jak na wiatrak
Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko
to taki radiator jak w komputerze ) przy pompie wspomagania jest i na właczonym silniku ja chlodzi. wydaje mi się ze w kazdej wersji mini on wystepuje.
Może nie koniecznie musisz wymieniać na nowy, ten wiatraczek jest narażony na wodę błoto kurz itd podjedz na jakiś kanał może się po prostu zapchał i ciężko się kręci albo w ogóle, nie jest to duży problem zeby go wykręcić a jak coś to można pokombinować z wiatraczkiem od czegoś innego
Może nie koniecznie musisz wymieniać na nowy, ten wiatraczek jest narażony na wodę błoto kurz itd podjedz na jakiś kanał może się po prostu zapchał i ciężko się kręci albo w ogóle, nie jest to duży problem zeby go wykręcić a jak coś to można pokombinować z wiatraczkiem od czegoś innego
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężk
maciejbrot pisze:Byłem ostatnio na diagnostyce w ASO (Smorawiński Poznań) i mistrzowie wybadali, że mam zatarty wiatrak od wspomagania i ogólnie, że wspomaganie działa ciężko.
Wiatraczek jest pod spodem silnika, jest narażony na wodę błoto itd...zanim kupisz nowy spróbuj go uruchomić we własnym zakresie (to się udaje po oczyszczeniu)...
TU: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=15
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ten wiatrak nie wystepuje w ONE, generalnie bez niego mozna jezdzic... a sam wiatrak jakos rok temu widzialem na allegro za 50zl...
wymiana banalna, odkrecasz dwie sruby, wyciagasz wtyczke i wkladasz nowy i tra la la
wymiana banalna, odkrecasz dwie sruby, wyciagasz wtyczke i wkladasz nowy i tra la la
Wielkie dzięki 137jastr! Jutro śmigam na kanał, mam nadzieje, że wystarczy wyczyścić
ASO Smorawiński bardzo lubi wymieniać części. Kazali mi też wymienić sondę lambda, gdyż "pokazuje ona błąd stały" - koszt części 960zł. Faktyczna przyczyna błędu, którą wykrył mój zaprzyjaźniony mechanik ledwie spoglądając pod auto - przetarty przewód od sondy ale poco to sprawdzić, jak można klienta naciągnąć na części w zabójczych cenach.
ASO Smorawiński bardzo lubi wymieniać części. Kazali mi też wymienić sondę lambda, gdyż "pokazuje ona błąd stały" - koszt części 960zł. Faktyczna przyczyna błędu, którą wykrył mój zaprzyjaźniony mechanik ledwie spoglądając pod auto - przetarty przewód od sondy ale poco to sprawdzić, jak można klienta naciągnąć na części w zabójczych cenach.
bo teraz mechaników juz nie ma.
są tylko "wymieniacze".
są tylko "wymieniacze".
bartek pisze:bo teraz mechaników juz nie ma.
są tylko "wymieniacze".
hehehe dobre, zgadzam się
wiatraczek już działa. wymiana oczywiście nie była konieczna. po dokładnym oczyszczeniu śmiga aż miło, miło tym bardziej, że 440zł zostało w mojej kieszeni, a nie ASO Smorawiński
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
maciejbrot pisze:wiatraczek już działa. wymiana oczywiście nie była konieczna. po dokładnym oczyszczeniu śmiga aż miło, miło tym bardziej, że 440zł zostało w mojej kieszeni, a nie ASO Smorawiński
I o to chodzi>>gratulacje...na podstawie doświadczenia jest tak, że w ASO na 7-10 'mechaników'...
jest jeden, co wie w czym rzecz...reszta jedno niby reperuje (wymienia), a drugie psuje.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
u mnie w mini (cooper 2005 stylizowany na S) coś gwizdało a teraz wspomaganie przestało działać, Kto wie czy to tsn silniczek czy pompa ?
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
no jak jak nie działa to pompa kaputt
Z ciekawosci czy pompa w One jest identyczna tylko ze bez wiatraka? Ciekawe czy to dobrze czy zle ,bo niby gorsze chlodzenie jesli to ta sama pompa.
Wspomaganie!!!
Jakis czas temu przy odpalaniu miniaka nie wlaczylo sie wspomaganie,odpalilem jeszcze raz i bylo ok wiec nie zawracalem sobie tym glowy. Dzis bylo inaczej,odpalilem Miniaka na cieplym silniku i wspomaganie dziwnie piszczalo,zawsze piszczy ale dzis tak jakby sie wylaczalo i wlaczalo,wiec odpalilem go jeszcze raz i nie dzialalo wcale,jeszcze raz i tez nic,plyn w normie wiec pojechalem dalej. Pozniej tak jakby dzialalo ale nie tak jak trzeba bo ciezko,teraz go odpalilem pod domem i jest ok. Co to moze byc? Pompa wspomagania czy moze tylko bezpiecznik? Mam tez delikatne bicie na kierownicy ale to pewnie nie jest z tym zwiazane bo przy hamowaniu bicie narasta wiec to pewnie klocki daja znac.
Znalazlem w necie cos takiego http://www.motoneo.pl/k-pompa_wspomagan ... 8-188.html
i nie wiem czy to oryginal czy nie,moze ktos wie ile kosztuje nowa oryginalna pompa do Miniaka? Gdzies wyczytalem ze ponad 2000PLN a na tej stronie maja za polowe tego wiec pewnie zamiennik.
Dodam jeszcze ze stalo sie jak przejechalem po drodze zwirowej i bylo duzo kurzu,a czytalem teraz gdzies ze jest tam jakis wiatraczek ktory mogl sie zapchac,tylko nie wiem czy w mojej wersji moniaka jest ten wiatraczek,a wersja to cooper 116KM 2003rok
Znalazlem w necie cos takiego http://www.motoneo.pl/k-pompa_wspomagan ... 8-188.html
i nie wiem czy to oryginal czy nie,moze ktos wie ile kosztuje nowa oryginalna pompa do Miniaka? Gdzies wyczytalem ze ponad 2000PLN a na tej stronie maja za polowe tego wiec pewnie zamiennik.
Dodam jeszcze ze stalo sie jak przejechalem po drodze zwirowej i bylo duzo kurzu,a czytalem teraz gdzies ze jest tam jakis wiatraczek ktory mogl sie zapchac,tylko nie wiem czy w mojej wersji moniaka jest ten wiatraczek,a wersja to cooper 116KM 2003rok
Proponuję użyć opcji "szukaj"...
Temat był już poruszany wiele razy.
Temat był już poruszany wiele razy.
No to znajdz mi informacje o tym linku ktory podalem hmmm... Na kilka moich pytan juz znalazlem troche informacji ale nie wszyscy mieli takie dolegliwosci w Mini jak ja ,wiec zapytalem tu. Skoro nie chcesz pomoc to po co piszesz,pewnie nawet nie przeczytales tematu i tylko po tytule napisales.