zima nadchodzi - opony
Re: zima nadchodzi - opony
Mam pytanie natury technicznej, czy do 15calowych felg będą pasowały opony 185/65 R15?
Jestem już zdezorientowana bo producent zaleca do 15" 175/60 ale z kolei wszelkiej maści kalkulatory sugerują właśnie 185/65 jeżeli przesiadam się z 195/55 R16.
Czy ktoś mnie oświeci jaka opcja jest poprawna?
Jestem już zdezorientowana bo producent zaleca do 15" 175/60 ale z kolei wszelkiej maści kalkulatory sugerują właśnie 185/65 jeżeli przesiadam się z 195/55 R16.
Czy ktoś mnie oświeci jaka opcja jest poprawna?
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
ja jezdze na 175/R15/65, ale nie widze przeszkod zeby zalozyc 185... jak to lubia na forum mowic, stoi na tym zestawie jak krowa
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
ja chętnie przygarnę jakieś dobre zimówki 205/45/17 - jeżeli ktoś miałby do opchnięcia
proszę PW
proszę PW
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
nie wiem, chyba chodzi o to, zeby samochod wygladal bardziej jak krokodyl ciągnął się brzuszkiem po ziemi i nie mial przerwy miedzy nadkolem a opona
zimowki o tej szerokosci sa waziutkie, a przy 15 calowej feldze odleglosc od nadkola jest dosc spora
zimowki o tej szerokosci sa waziutkie, a przy 15 calowej feldze odleglosc od nadkola jest dosc spora
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
- iad
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
Czy felgi 16 bedą pasowały do r53 z zaciskami od r56? Będzie tam jakiś luz??
Witam,
podłączę się do tematu. Od wczoraj szukam informacji na temat możliwości założenia felgi 15 cali do mini coopera S rok 2002, i nic nie mogę znaleźć. Oczywiście Et45 i wszystkie inne parametry zgodne z mini lecz 15 cali.
Nadmienię, iż serwisy zalecają 16 cali i wg opisu z naklejki przy drzwiach wynika również 16 cali.
Osobiście mam opony 15 cali i chciałbym dokupić jedynie felgi a nie całe koła, poza tym na zimę mimo wszystko wolę piętnastki zawsze to większy profil i komfort zimową porą lepszy
Zna ktoś odp na moje pytanie? Może ktoś już stosował 15 cali do Eski? Bardzo będę wdzięczny za odp zwłaszcza, że już czas na zmianę
Pozdrawiam.
podłączę się do tematu. Od wczoraj szukam informacji na temat możliwości założenia felgi 15 cali do mini coopera S rok 2002, i nic nie mogę znaleźć. Oczywiście Et45 i wszystkie inne parametry zgodne z mini lecz 15 cali.
Nadmienię, iż serwisy zalecają 16 cali i wg opisu z naklejki przy drzwiach wynika również 16 cali.
Osobiście mam opony 15 cali i chciałbym dokupić jedynie felgi a nie całe koła, poza tym na zimę mimo wszystko wolę piętnastki zawsze to większy profil i komfort zimową porą lepszy
Zna ktoś odp na moje pytanie? Może ktoś już stosował 15 cali do Eski? Bardzo będę wdzięczny za odp zwłaszcza, że już czas na zmianę
Pozdrawiam.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
s ma takie same hamulce jak reszta, a One wychodziły na 15" więc powinno grać
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
"
s ma takie same hamulce jak reszta, a One wychodziły na 15" więc powinno grać "
Na pewno ? bo 3 serwisy uważały inaczej, aczkolwiek serwisy podpierają się tylko teorią z tabeli ?
Dlatego wolę zapytać tu na forum może ktoś to stosował już i może wie lepiej niż serwis
Dzięki za odpowiedź.
s ma takie same hamulce jak reszta, a One wychodziły na 15" więc powinno grać "
Na pewno ? bo 3 serwisy uważały inaczej, aczkolwiek serwisy podpierają się tylko teorią z tabeli ?
Dlatego wolę zapytać tu na forum może ktoś to stosował już i może wie lepiej niż serwis
Dzięki za odpowiedź.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie
w R56 czyli druga gen hamulce są większe, właśnie 290mm w serii - zarówno One, Cooper jaki i "s"
w R56 czyli druga gen hamulce są większe, właśnie 290mm w serii - zarówno One, Cooper jaki i "s"
Dzięki za odpowiedź - trochę mnie pocieszyłeśSadam pisze:na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie
Tak jak wspominałem odejdzie mi koszt opon i poza tym jestem zwolennikiem wyzszego profilu opony na zimę, oczywiście pomijając aspekt wizualny )
... a i jeszcze co mi przyszło do głowy.... tarcza tarczą, a zacisk i klocek nie jest inny, np większy ?
No i druga sprawa - pytali mnie w serwisie o czujnik przebitej opony...... Nie będzie to kolidowało? Ma to w ogóle jakiś związek, czy była to jakaś ściema ze strony serwisu ?
No i druga sprawa - pytali mnie w serwisie o czujnik przebitej opony...... Nie będzie to kolidowało? Ma to w ogóle jakiś związek, czy była to jakaś ściema ze strony serwisu ?
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
R56 One, Cooper mają 280x22 tarcze, S ma hamulce 294x22 - takie jak starszy JCWSadam pisze:na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie
Wszystkie elementy układu są takie same w starszych Mini, czujników ciśnienia fizycznie nie ma. Działa ten system na zasadzie pomiaru prędkości obrotowej koła przez czujnik ABS
static
Czyli wejdzie 15 cali ? czy też nie ?pididi pisze:R56 One, Cooper mają 280x22 tarcze, S ma hamulce 294x22 - takie jak starszy JCWSadam pisze:na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie
Wszystkie elementy układu są takie same w starszych Mini, czujników ciśnienia fizycznie nie ma. Działa ten system na zasadzie pomiaru prędkości obrotowej koła przez czujnik ABS
Dzięki za odp.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
już mi się nie chciało sprawdzać doladnie R56 wiedziałem, że z JCW starego tylko nie które dokładnie
kopsi, tak wejdzie, R56 to jest model od 2006r. w górę
starsze tak jak podałem
kopsi, tak wejdzie, R56 to jest model od 2006r. w górę
starsze tak jak podałem