problemy nowego posiadacza R50

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

t.w.wiesław

problemy nowego posiadacza R50

Post autor: t.w.wiesław »

witam, wszystkich!
parę dni temu kupiłem mini cooper r50 2002 r. - trochę dla żony trochę dla siebie bo zawsze mi się podobał. Uważam, że jest śliczny a poprzedni właściciel o nie dbał ( fot 1 i fot 2):

Zdając sobie sprawę, że to 10 letnie auto, na pewno będzie miał kilka bolączek, które odkryję zaraz po zakupie, mam kilka pytań do Was jako fachowców w temacie.

1. Fotele, tapicerka - jest standardowa, trochę zużyta i nie najwygodniejsza, ponadto fotel kierowcy ma prawdopodobnie uszkodzony stelaż gdyż oparcie buja się w zakresie 10-15 stopni. W związku z tym należy je wymienić. I tu pytanie: czy fotele od nowszych modeli mini - R56 w wersjach S i JCW ( fot 3.), których walory są nieporównywalne do tych które mam, będą pasowały do mojego miniaka tj. R50. Drugie pytanie - czy wymiana foteli na wer. angielską ( większość sprzedawanych zestawów) będzie skutkowała błędami w systemie airbag i napinaczy. Pytam bo kiedyś zmieniłem fotele w BMW na M-Pakietowe angielskiej BMW i od tego czasu paliła mi się kontrolka airbag ( zapewne związane jest to z tym że fotel kierowcy nie ma czujnika zajęcia miejsca a wpięty jest na miejsce pasażera gdzie system obecności takiego czujnika oczekuje - to jest moja teoria ).

2. W miniaku jest zmieniony system poboru powietrza do silnika na stożek ( fot. 4 i 5) - na dolocie jest oznaczenie k&N. Filtr wygląda jednak na mocno wyeksploatowany - na filtr o jakich parametrach ( producenta ) powinienem zmienić aby odpowiadał zastosowanemu rozwiązaniu i wymogom silnika?

3. mini ma problemy z temperaturą - nie nagrzewa się - wskazówka tem. podczas jazdy ( czy to w mieście a już na pewno na trasie) niewiele podnosi się ponad minimum. Temperatura wzrasta do przyzwoitego poziomu jedynie jak samochód postoi chwilę z włączonym silnikiem - jednak zaraz po ruszeniu i przejechaniu kilkuset metrów zaczyna spadać! Dodam, że sprawdzałem manulanie temperaturę chłodnicy, po całonocnym postoju i pierwszym włączeniu silnika - zanim wskazówka term. w ogóle drgnęła, woda szła już przez chłodnicę - czy dobrze myślę że na stałe jest zapięty duży obieg i jest to wina termostatu - jeśli tak to gdzie i jaki termostat mam kupić?

Jest jeszcze kilka spraw ale o tym postaram się napisać w odpowiednich tematach. Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość dla nowego. :)

pozdrawiam serdecznie
Załączniki
mimi5.jpg
mimi5.jpg (129.25 KiB) Przejrzano 2409 razy
mimi3-1.jpg
mimi3-1.jpg (93.97 KiB) Przejrzano 2409 razy
fotel JWC r56 i mój filtr powietrza
fotel JWC r56 i mój filtr powietrza
fot 3, 4, 5.JPG (65.94 KiB) Przejrzano 2409 razy
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: problemy nowego posiadacza R50

Post autor: Brennt »

jakis strasznie mocno customowe to mini kupiliscie
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
t.w.wiesław

Brennt pisze:jakis strasznie mocno customowe to mini kupiliscie
witam, wziąłem ten który był najbliżej bez specjalnego oglądania - ale rzeczywiście ma dołożony pakiet AREO, dodatkowo jest obniżony ( nie bardzo znam się na tym ale dostrzegłem, że sprężyny są niebieskie a na amortyzatorach jest zółty pasek), do tego basowy tłumik - wszystko wygląda na prawdę świetnie ( tak mi się wydaje :) ). to auto do jeżdżenia wyłącznie po mieście ( 2 w rodzinie). Nie miałem do tej pory do czynienia z mini i ich właścicielami - chętnie poznam zdanie o moim zakupie - bywam w weekendy w Szczecinku w razie czego.
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

tak to termostat zaciety. kazdy mechanik powinien sobie z tym p
oradzic. zrob to bo Ci pali teraz duuuzo wiecej
t.w.wiesław

... zacięty termostat - czyli co mam kupić nowy czy jest do ( ...nie wiem) wyczyszczenia?

jeżeli chodzi o spalanie to jestem realistą ... ale to co wyczynia miniak to gruba przesada ---> pewnie dlatego, że ciągle jest na ssaniu - obroty utrzymują się na poziomi 1100. Dziś poczekałem sobie na postoju do włączenia wentylatora, auto się nagrzało do odpowiedniej tem. i rzecz jasna dopiero obroty ustawiły się równiutko na 900.
Grzegorz77

Sam termostat nie powinien kosztować wiecej niż 50 zł . Wymien tego sie nie czyści
venomenon

Post autor: venomenon »

z ciekawości chciałem zapytać, co to za wydech sportowy? jest jakoś opisany na końcówce?
Grzegorz77

aha i wstaw sobie normalny dolot ze zwyklym filtrem bo to co masz raz ze nie wyglada dwa zmniejzza Ci moc
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: spooner »

Felgi o ile mi się wydaje są od opla? ;)
Podobają mi się i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad nimi - a zdjęcie Twojego MINI mnie przekonuje, że dobrze będą dobrze wyglądały :)
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
Żaq

Post autor: Żaq »

Witam.
Po zakupie moje MINI 2002 r. Miałem podobną przypadłość z fotelami. Oparcia foteli, zarówno kierowcy i pasażera odchylają się lekko do tylu. Poza tym jest też problem z ich składaniem. Również interesowałem się wymianą foteli, ale wiąże się to oczywiście ze zmianą tylniej kanapy. Wydatek około 1 500zł. Poza tym zakup używanych foteli nie gwarantuje 100 procent bezawaryjności.
Jeśli chodzi o wymianę foteli na nowe z modelu po lifcie, nie mogę niestety pomóc. Rzuciłem ten temat również na forum jakiś rok temu ale nie otrzymałem wyczerpującej odpowiedzi.
Jeśli chodzi o inne bolączki z jakimi borykają się użytkownicy MINI to z checią podrzucę kilka patentów.
Pozdrawiam.
t.w.wiesław

witam ponownie,

na pytanie o tłumik odpowiadam: jest firmy SUPERSPRINT - nie wiem jednak czy jest to tylko tłumik końcowy czy też jest więcej elementów - w mojej ocenie z zainstalowany stożkiem K&N auto brzmi bardzo dobrze. Poniżej link do filmiku z mini w roli głównej:

http://twwieslaw.wrzuta.pl/film/7IpwmlkeEzS/mc

pozdrawiam
ODPOWIEDZ