parę dni temu kupiłem mini cooper r50 2002 r. - trochę dla żony trochę dla siebie bo zawsze mi się podobał. Uważam, że jest śliczny a poprzedni właściciel o nie dbał ( fot 1 i fot 2):
Zdając sobie sprawę, że to 10 letnie auto, na pewno będzie miał kilka bolączek, które odkryję zaraz po zakupie, mam kilka pytań do Was jako fachowców w temacie.
1. Fotele, tapicerka - jest standardowa, trochę zużyta i nie najwygodniejsza, ponadto fotel kierowcy ma prawdopodobnie uszkodzony stelaż gdyż oparcie buja się w zakresie 10-15 stopni. W związku z tym należy je wymienić. I tu pytanie: czy fotele od nowszych modeli mini - R56 w wersjach S i JCW ( fot 3.), których walory są nieporównywalne do tych które mam, będą pasowały do mojego miniaka tj. R50. Drugie pytanie - czy wymiana foteli na wer. angielską ( większość sprzedawanych zestawów) będzie skutkowała błędami w systemie airbag i napinaczy. Pytam bo kiedyś zmieniłem fotele w BMW na M-Pakietowe angielskiej BMW i od tego czasu paliła mi się kontrolka airbag ( zapewne związane jest to z tym że fotel kierowcy nie ma czujnika zajęcia miejsca a wpięty jest na miejsce pasażera gdzie system obecności takiego czujnika oczekuje - to jest moja teoria ).
2. W miniaku jest zmieniony system poboru powietrza do silnika na stożek ( fot. 4 i 5) - na dolocie jest oznaczenie k&N. Filtr wygląda jednak na mocno wyeksploatowany - na filtr o jakich parametrach ( producenta ) powinienem zmienić aby odpowiadał zastosowanemu rozwiązaniu i wymogom silnika?
3. mini ma problemy z temperaturą - nie nagrzewa się - wskazówka tem. podczas jazdy ( czy to w mieście a już na pewno na trasie) niewiele podnosi się ponad minimum. Temperatura wzrasta do przyzwoitego poziomu jedynie jak samochód postoi chwilę z włączonym silnikiem - jednak zaraz po ruszeniu i przejechaniu kilkuset metrów zaczyna spadać! Dodam, że sprawdzałem manulanie temperaturę chłodnicy, po całonocnym postoju i pierwszym włączeniu silnika - zanim wskazówka term. w ogóle drgnęła, woda szła już przez chłodnicę - czy dobrze myślę że na stałe jest zapięty duży obieg i jest to wina termostatu - jeśli tak to gdzie i jaki termostat mam kupić?
Jest jeszcze kilka spraw ale o tym postaram się napisać w odpowiednich tematach. Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość dla nowego.

pozdrawiam serdecznie