Jaka pompka paliwa do silnika 1.3 rover mini 1991
Moderator: flapjck1
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Jaka pompka paliwa do silnika 1.3 rover mini 1991
w spi regulator cisnienia jest na samej przepustnicy przy wtrysku
pompa sama w sobie ma dawac 3 bary bez zadnych popedzaczy czy restrykcji
przyznam ze tez jezdzilem na takim ukladzie ale z innym gaznikiem ( weber dcoe ) niby dawal rade ale byly czasem akcje z przelewaniem paliwa przez gaznik, wiec finalnie pozbylem sie tego rozwiazania
pompa sama w sobie ma dawac 3 bary bez zadnych popedzaczy czy restrykcji
przyznam ze tez jezdzilem na takim ukladzie ale z innym gaznikiem ( weber dcoe ) niby dawal rade ale byly czasem akcje z przelewaniem paliwa przez gaznik, wiec finalnie pozbylem sie tego rozwiazania
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Schemat układu paliwowego przy wtrysku paliwa
Jak widać na schemacie przy wtrysku jest element 7 (fuel pressure regulator -regulator ciśnienia paliwa ) który to właśnie utrzymuje stałe ciśnienie 3 bary , powyżej tego ciśnienia zawór upuszcza paliwo z powrotem do zbiornika paliwa .
Jak widać na schemacie przy wtrysku jest element 7 (fuel pressure regulator -regulator ciśnienia paliwa ) który to właśnie utrzymuje stałe ciśnienie 3 bary , powyżej tego ciśnienia zawór upuszcza paliwo z powrotem do zbiornika paliwa .
- Załączniki
-
- układ paliwowy wtrysk paliwa
- DSCN0707.JPG (319.05 KiB) Przejrzano 1056 razy
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Dokładnie tak jak na schemacie, wtrysk SPI ma mały przeponowy regulator / reduktor ciśnienia umieszczony w górnej części obudowy. Co do wcześniejszej wypowiedzi na temat trójnika to prawdopodobnie tak jest, że paliwo cały czas krąży w układzie z ciśnieniem ok 3 bar a bocznikowo podłączony gaźnik zasilany jest tylko na zasadzie oporu stawianego przez odpływ. Mozna to ciśnienie zwiększyć lub zmniejszyć dobierajac kryzę ( mały kalibrowany otwór ) na odpływie paliwa. Nie widzę jednak sensu dochodzenia drogą prób i błędów do dobrania własciwej kryzy. Zresztą układ taki będzie niepewny bo pompa może dawać mniejsze ciśnienie w miarę zużywania się lub przy spadku napięcia zasilania.
Wydaje mi się że sprawę rozwiązałby regulator ciśnienia paliwa na 0,26 bara wstawiony na odpływ paliwa przy trójniku. Nie wiem czy są takie regulatory na takie niskie wartości , na 3 bary oczywiście są takie jak przy wtrysku .
Jakoś nie przekonuje mnie że pompka wytworzy ciśnienie 3 bary jeżeli nie napotka oporu przepływu w postaci właśnie regulatora ciśnienia paliwa . To właśnie regulator decyduje że w układzie utrzymuje się ciśnienie 3 bary jeżeli regulator jest na taką wartość.
Mogę się mylić , proszę prostować.
Jakoś nie przekonuje mnie że pompka wytworzy ciśnienie 3 bary jeżeli nie napotka oporu przepływu w postaci właśnie regulatora ciśnienia paliwa . To właśnie regulator decyduje że w układzie utrzymuje się ciśnienie 3 bary jeżeli regulator jest na taką wartość.
Mogę się mylić , proszę prostować.
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Tak w ogóle to spi ma niższe ciśnienie w układzie bo około 1,2 - 1,5 za to w mpi jest 3,0. Jak dla mnie to takie rzeźbienie skończy sie niezla pochodnia a znany jest mi taki przypadek. Kup pompę tą dedykowaną do gaznika, zamontuj ja na wózku z tyłu i będziesz miał problem z głowy
Znalazłem pompę wewnętrzną firmy QAP o ciśnieniu 0,2 Bara . Stosowana między innymi w Galfie II jako tzw pompa wstępna .
Pompka Paliwa Elektryczna Wydajność 120 l/h
Skład Zestawu :
- Pompka Paliwa
Informacja o Produkcie:
- Ciśnienie [bar]: 0,2
- Numer dostawcy: 14 009
- Napięcie [V]: 12
Nowa oryginalna pompka paliwa QAP
Pompka Paliwa Elektryczna Wydajność 120 l/h
Skład Zestawu :
- Pompka Paliwa
Informacja o Produkcie:
- Ciśnienie [bar]: 0,2
- Numer dostawcy: 14 009
- Napięcie [V]: 12
Nowa oryginalna pompka paliwa QAP
- Załączniki
-
- Pompa niskociśnieniowa QAP 0,2 bara i montowana wewnątrz zbiornika paliwa
- QAP 0,2 bar.jpg (7.93 KiB) Przejrzano 987 razy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI
Witam, odświeżę trochę temat. jaka pompa paliwa elektryczna sprawdzi się pod gaźnik Webera 40? czy standardowa nie będzie za słaba jak:
https://www.minispares.com/product/Clas ... o%20search
czy może lepiej wybrać trochę mocniejszą jak:
https://www.minispares.com/product/Clas ... |Back%20to
bo gdzieś ostatnio czytałem na angielskim forum że lepiej wybrać mocniejszą pod gaźnik na podwójnym gardzielu.
https://www.minispares.com/product/Clas ... o%20search
czy może lepiej wybrać trochę mocniejszą jak:
https://www.minispares.com/product/Clas ... |Back%20to
bo gdzieś ostatnio czytałem na angielskim forum że lepiej wybrać mocniejszą pod gaźnik na podwójnym gardzielu.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
wydatek beda mialy wystarczajacy obie powyzsze aczkolwiek ta najslabsza jest podatna na usterki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI
a co Flap możesz polecić z elektrycznych?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
jak auto na ulice to ta tansza styknie
- gawa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini British Open
- Kontakt:
Taka jest dobra- już 15 lat chodzi.
- Załączniki
-
- IMG_3496[1].jpg (87.85 KiB) Przejrzano 89 razy
pozdrawiam
Waldek
601348937
Waldek
601348937
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Oooo Waldek! Żyjesz!