Zawieszenie i okolice
Moderator: flapjck1
- Bochen
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999
Zawieszenie i okolice
Bry. Jako że w Łodzi brak specjalisty od Mini, a forumowi specjaliści daleko, postanowiłem na własną rękę zrobić zawieszenie i parę pierdół.. W związku z powyższym zakładam temat i pozwolę sobie zadać pytania i ewentualnie będę liczył na waszą pomoc
Co zamierzam zrobić:
1. Sworznie obie strony
2. Wymiana osłony gumowej przegubu zewnętrznego od strony kierowcy.
3. Weryfikacja zużycia reszty elementów zawieszenia.
4. Wymiana gruszek.
5. Wymiana amortyzatorów
6. Wymiana klocków.
7. Wymiana oleju.
8. Odpowietrzenie hamulców.
9. Regulacja bębnów.
Kolejność jest przypadkowa.
W chwili obecnej:
1. Spuszczony olej.
2. Zdjęte zwrotnice.
3. Wyjęte gruchy.
4. Wyjęte wahacze.
5. Wyjęta półoś.
Pytania:
1. Silnik jest ubrudzony olejem od spodu i od strony sprzęgła ale nie jestem w stanie na własną rękę wyjąć silnika (no może i bym mógł jakbym się postarał ale pewnie bym tego nie złożył). Co mogę zweryfikować z silnikiem w budzie jeżeli chodzi o wycieki?
2. Czy osłona gumowa na zdjęciu jest prawidłowa?
3. Jak zdjąć przegub żeby założyć półoś? Mam haynes'a ale trochę nie kumam tego opisu tam.
4. Jak zweryfikować stan osi wahaczy - co sprawia że oś kwalifikuje się do wymiany?
5. Jak zweryfikować stan łożysk skośnych w zwrotnicach? Co sprawia że łożysko jest do wymiany?
6. Czy można kupić same oringi do łożysk zwrotnicy jeżeli łożyska same w sobie będą okej?
7. Może głupie pytanie - jak wyczyścić zwrotnice i wahacze ze starego smaru i osadów? Benzyna + ropa pół na pół + moczenie i pędzel?
Pewnie pojawi się jeszcze parę pytań przy montażu więc jeszcze będę pisał. Jak uda mi się doczyścić elementy to wrzucę zdjęcia poglądowe to będzie można lepiej ocenić co i jak.
Z góry dzięki za pomoc!
Co zamierzam zrobić:
1. Sworznie obie strony
2. Wymiana osłony gumowej przegubu zewnętrznego od strony kierowcy.
3. Weryfikacja zużycia reszty elementów zawieszenia.
4. Wymiana gruszek.
5. Wymiana amortyzatorów
6. Wymiana klocków.
7. Wymiana oleju.
8. Odpowietrzenie hamulców.
9. Regulacja bębnów.
Kolejność jest przypadkowa.
W chwili obecnej:
1. Spuszczony olej.
2. Zdjęte zwrotnice.
3. Wyjęte gruchy.
4. Wyjęte wahacze.
5. Wyjęta półoś.
Pytania:
1. Silnik jest ubrudzony olejem od spodu i od strony sprzęgła ale nie jestem w stanie na własną rękę wyjąć silnika (no może i bym mógł jakbym się postarał ale pewnie bym tego nie złożył). Co mogę zweryfikować z silnikiem w budzie jeżeli chodzi o wycieki?
2. Czy osłona gumowa na zdjęciu jest prawidłowa?
3. Jak zdjąć przegub żeby założyć półoś? Mam haynes'a ale trochę nie kumam tego opisu tam.
4. Jak zweryfikować stan osi wahaczy - co sprawia że oś kwalifikuje się do wymiany?
5. Jak zweryfikować stan łożysk skośnych w zwrotnicach? Co sprawia że łożysko jest do wymiany?
6. Czy można kupić same oringi do łożysk zwrotnicy jeżeli łożyska same w sobie będą okej?
7. Może głupie pytanie - jak wyczyścić zwrotnice i wahacze ze starego smaru i osadów? Benzyna + ropa pół na pół + moczenie i pędzel?
Pewnie pojawi się jeszcze parę pytań przy montażu więc jeszcze będę pisał. Jak uda mi się doczyścić elementy to wrzucę zdjęcia poglądowe to będzie można lepiej ocenić co i jak.
Z góry dzięki za pomoc!
Re: Zawieszenie i okolice
Re. 1. Silnik jest ubrudzony olejem od spodu i od strony sprzęgła ale nie jestem w stanie na własną rękę wyjąć silnika (no może i bym mógł jakbym się postarał ale pewnie bym tego nie złożył). Co mogę zweryfikować z silnikiem w budzie jeżeli chodzi o wycieki?
Cieknie z popychacza zmiany biegów, wymienić tą małą uszczeleczkę na wałku....
http://markfive.republika.pl/dbst/bst7.htm
Re.3. Jak zdjąć przegub żeby założyć półoś? Mam haynes'a ale trochę nie kumam tego opisu tam.
Przegub na półosi, od strony skrzyni.. wychodzi za pomocą dużego młotka. Półoś w imadle ...Trza pizgnąc zza ucha i wychodzi. ..
Re. 7. Może głupie pytanie - jak wyczyścić zwrotnice i wahacze ze starego smaru i osadów? Benzyna + ropa pół na pół + moczenie i pędzel?
Rękodzieło ... wszelakie rozpuszczalniki, pędzelek, szczotka druciana. Ja na koniec myje w Ludwiku i gorącej wodzie i szybko suszę ...
to tak na szybko z rańca....
Cieknie z popychacza zmiany biegów, wymienić tą małą uszczeleczkę na wałku....
http://markfive.republika.pl/dbst/bst7.htm
Re.3. Jak zdjąć przegub żeby założyć półoś? Mam haynes'a ale trochę nie kumam tego opisu tam.
Przegub na półosi, od strony skrzyni.. wychodzi za pomocą dużego młotka. Półoś w imadle ...Trza pizgnąc zza ucha i wychodzi. ..
Re. 7. Może głupie pytanie - jak wyczyścić zwrotnice i wahacze ze starego smaru i osadów? Benzyna + ropa pół na pół + moczenie i pędzel?
Rękodzieło ... wszelakie rozpuszczalniki, pędzelek, szczotka druciana. Ja na koniec myje w Ludwiku i gorącej wodzie i szybko suszę ...
to tak na szybko z rańca....
Wszystko robi na kolanie.
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Lozyska w zwrtonicy: nie moga byc zatarte, z wzerami, z rdza
Zwroc tez uwage czy nie sa rolki w biezni odcisniete,
Ogladasz i bierznie i poszczegolne rolki lozyska
Manszeta jest zla, to jakas uniwersalnai bedziesz mial klopot z jej zalozeniem tak zeby ci jej nie zerwalo w czasie jazdy
Zwroc tez uwage czy nie sa rolki w biezni odcisniete,
Ogladasz i bierznie i poszczegolne rolki lozyska
Manszeta jest zla, to jakas uniwersalnai bedziesz mial klopot z jej zalozeniem tak zeby ci jej nie zerwalo w czasie jazdy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
ad 1 Może cieknąć z wybieraka jak pisze @hillman ale również może lecieć uszczelniaczem półosi. Wg. mojej teorii wydech go nagrzewa bardziej i guma prędzej sztywnieje przepuszczając olej
ad 3 Na końcówce wieloklina jest taki rowek i w nim taki pierścień, on zapobiega samoistnemu wysunięciu się przegubu. Albo mocniej szarpniesz i przegub wyjdzie sam albo w rowek wieloklina wprowadzisz naostrzoną szprychę tak by "przydusić ten pierścień i przegub wyjdzie bez oporu. Tak na szybko w załączeniu rysunek Mam nadzieję, że o to Ci chodziło
ad 6 Tak można. Poza rozmiarem, który jest podany na uszczelniaczu, należy zwrócić uwagę również na kształt warg uszczelniających. Jest kilka różnych typów a zarazem oznaczeń.
ad 3 Na końcówce wieloklina jest taki rowek i w nim taki pierścień, on zapobiega samoistnemu wysunięciu się przegubu. Albo mocniej szarpniesz i przegub wyjdzie sam albo w rowek wieloklina wprowadzisz naostrzoną szprychę tak by "przydusić ten pierścień i przegub wyjdzie bez oporu. Tak na szybko w załączeniu rysunek Mam nadzieję, że o to Ci chodziło
ad 6 Tak można. Poza rozmiarem, który jest podany na uszczelniaczu, należy zwrócić uwagę również na kształt warg uszczelniających. Jest kilka różnych typów a zarazem oznaczeń.
- Załączniki
-
- 1.jpg (40.76 KiB) Przejrzano 365 razy
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Bochen
- Swój Człowiek
Panowie,
bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Hillman jeżeli chodzi o uszczelniacz wybieraka to wymieniłem go chyba rok temu i tam jest sucho. Uszczelniacz półosi od strony kierowcy po wyjęciu całej półosi też jest suchy. Wybiję wobec tego prawą półoś i zobaczę jak ten drugi uszczelniacz wygląda.
Szczerze powiem że nie chciałem rozbierać wewnętrznego przegubu bo guma jest nienaruszona, nie było z nim problemów więc wychodzę z założenia nie ma sensu go ruszać. Arti, ten rowek o którym piszesz to metoda na rozebranie przegubu zewnętrznego czy wewnętrznego? Zależałoby mi na zdjęciu zewnętrznego z powodu wskazanego wyżej.
Flap - czy uważasz że powinienem kupić inną manszetę czy jednak możliwe jest założenie tej? Powiem szczerze że wolałbym ją założyć skoro już ją mam - jeżeli jest bardziej niż pewne że się rozwali to kupię, ale może jednak podejdzie? Ta na zdjęciu jest z englishcars. Dopiero po kupnie zauważyłem, że jest kolejna strona w zakładce "przeniesienie napędu" i że tam są inne rodzaje ;D
bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Hillman jeżeli chodzi o uszczelniacz wybieraka to wymieniłem go chyba rok temu i tam jest sucho. Uszczelniacz półosi od strony kierowcy po wyjęciu całej półosi też jest suchy. Wybiję wobec tego prawą półoś i zobaczę jak ten drugi uszczelniacz wygląda.
Szczerze powiem że nie chciałem rozbierać wewnętrznego przegubu bo guma jest nienaruszona, nie było z nim problemów więc wychodzę z założenia nie ma sensu go ruszać. Arti, ten rowek o którym piszesz to metoda na rozebranie przegubu zewnętrznego czy wewnętrznego? Zależałoby mi na zdjęciu zewnętrznego z powodu wskazanego wyżej.
Flap - czy uważasz że powinienem kupić inną manszetę czy jednak możliwe jest założenie tej? Powiem szczerze że wolałbym ją założyć skoro już ją mam - jeżeli jest bardziej niż pewne że się rozwali to kupię, ale może jednak podejdzie? Ta na zdjęciu jest z englishcars. Dopiero po kupnie zauważyłem, że jest kolejna strona w zakładce "przeniesienie napędu" i że tam są inne rodzaje ;D
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Akurat zewnętrznego nie rozbierałem ale zakładam, że będzie tak samo jak przy wewnętrznym.
I taki patent znalazłem też https://www.youtube.com/watch?v=27wCJI3bAvQ
I taki patent znalazłem też https://www.youtube.com/watch?v=27wCJI3bAvQ
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Bochen
- Swój Człowiek
Z dobrych patentów jest jeszcze to: https://youtu.be/so9gMxzJH4k
Skoro i tak mam jakąś uniwersalną osłonę to mogę spróbować
Skoro i tak mam jakąś uniwersalną osłonę to mogę spróbować
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Nie naciagniesz, do tego celu saminne manszety, z innego bardzo. Elastycznego materialu
Przegub zewnetrzny zdejmujesz mlotkiemjamrobie tak ze przykrecam luzno calamzwrotnce do polosi, biorempolos w reke,mtrzymajac ja piasta w dol wale mlotkiem 2 kg w zwrotnice, przy czym szukam punktu do uderzenia gdzie niczemu nie zaszkodze
Zwykle zlazi bez problemu
Przegub zewnetrzny zdejmujesz mlotkiemjamrobie tak ze przykrecam luzno calamzwrotnce do polosi, biorempolos w reke,mtrzymajac ja piasta w dol wale mlotkiem 2 kg w zwrotnice, przy czym szukam punktu do uderzenia gdzie niczemu nie zaszkodze
Zwykle zlazi bez problemu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
A manszety tej co masz nie warto zakladac
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ad1. możesz mieć wyciek z sprzęgła - patrz simering sprzęgła - zobacz czy nie wycieka Ci olej z obudowy sprzęgła - na dole jest "otwór spustowy"
co do manszety to masz chyba DRUM TYPE http://minispares.com/product/Classic/D ... DG233.aspx uniwersalna trochę inaczej wygląda.
co do manszety to masz chyba DRUM TYPE http://minispares.com/product/Classic/D ... DG233.aspx uniwersalna trochę inaczej wygląda.
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
- Bochen
- Swój Człowiek
Więc postanowione - zamówię prawidłową manszetę. Chce ktoś tą?
Flap spróbuję Twojego patentu na przegub.
Mam jeszcze pytanie o te simmeringi łożysk: czy te z englishcars będą okej do mojego mini? Są po prostu dwa rodzaje - wewnętrzny i zewnętrzny.
http://www.englishcars.pl/produkt-Simer ... 9trzny/338
http://www.englishcars.pl/produkt-Simer ... 9trzny/339
Flap spróbuję Twojego patentu na przegub.
Mam jeszcze pytanie o te simmeringi łożysk: czy te z englishcars będą okej do mojego mini? Są po prostu dwa rodzaje - wewnętrzny i zewnętrzny.
http://www.englishcars.pl/produkt-Simer ... 9trzny/338
http://www.englishcars.pl/produkt-Simer ... 9trzny/339
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
No właśnie chyba wew. i zew. różnią się tymi wargami. A być może nie różnią się niczym bo średnice wew i zew tych uszczelniaczy muszą być te same :)Coś mi się kojarzy ze uszczelniacz wew. jest typu BO lub podobny z taką dodatkową osłonką wokół wargi.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2016, 13:17 przez Arti, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Bochen
- Swój Człowiek
Spojrzałem jeszcze na minispares i tam są tylko dwa rodzaje - wewnętrzny i zewnętrzny z informacją że są "for all minis"
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
simmeringi jak chcesz wyjmowac lozyska to potrzebujesz kazdego rodzaju i zewnetrzne i wewnetrzne
- Bochen
- Swój Człowiek
jasna sprawa - chodziło mi tylko o te wargi, o których pisał Arti