tłoczek zacisku hamulcowego

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

tłoczek zacisku hamulcowego

Post autor: Chris11 »

Kolejny problem z moim mini. :) Tym razem podczas wymiany hamulców.
Okazało się, że jak chciałem założyć nowe klocki hamulcowe to w jednym zacisku bardzo ciężko wcisnąć jeden z tłoczków. W zasadzie to nie dałem rady go nawet wcisnąć do końca. Z drugiej strony bez żadnego problemu.
Rozumiem, że coś jest do wymiany, pytanie tylko, co? :)
Sam tłoczek był wymieniany jakieś 5 lat temu, ale od tego czasu auto nigdy nie jeździło w deszczu, więc zewnętrznie wygląda jak wczoraj założony.
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Re: tłoczek zacisku hamulcowego

Post autor: Arti »

Czy zdjąłeś zacisk i pozbyłeś się płynu? Czy sprawdzałeś to mając płyn hamulcowy w układzie?
Żeby wcisnąć tłoczki potrzebujesz coś takiego - https://allegro.pl/scisk-przyrzad-rozpi ... GAodwbAAhQ
Jeżeli nie masz płynu w zacisku to wyjmij tłoczek i obejrzyj go. Mógł skorodować od środka (stary płyn).
Zestaw naprawczy zacisku wystarczy :) Montaż całości stopień trudności - * na ***** :)
Pozdrawiam,
Arti
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Sprawdzałem mając płyn w układzie.
A żeby wcisnąć użyłem zwykłego ścisku stolarskiego i starego klocka, co bez problemu sprawdziło się w innym aucie i w miniaku w drugim zacisku - bez używania przesadnej siły można wcisnąć tłoczek. Nie widzę więc sensu używania specjalnego przyrządu.
Sprawdziłem jeszcze patent z odkręceniem odpowietrznika w zacisku i próbie ściśnięcia, ale też bez lepszego efektu. Płyn był wymieniany kilkukrotnie na przestrzeni ostatnich 3. lat.
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Post autor: Arti »

No to nie wiem... Generalnie tam nie ma się co zepsuć :) Stawiam na korozję wewnątrz lub może coś się stało z uszczelką gumową.
Tudzież może masz coś tam zapchane i płyn ściskany jest tylko w obrębie zacisku a nie całego układu :?: Ale skoro odpowietrznik odkręciłeś ta wersja odpada bo by sikło przy ściskaniu właśnie tamtędy i tłok bez oporu powinien wpaść.
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
hillman
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: hillman »

Nima co się napinać jak plandeka na żuku :-) Wyjąć tłoczek.. sprawdzić korozję. Tłoczek ok? Nie ,to nowy....Myjemy...Wymieniamy gumki, smarujemy smarem do tłoczków. Składamy .. Inaczej się nie da :-)
Wszystko robi na kolanie.
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Ee tam... Kto się spina? :)
Tak zamierzam zrobić, bo w końcu budowa tego zacisku jest prosta jak budowa młotka.
Spróbuję jeszcze wcisnąć pedał kilka razy na wyjętym klocku i zobaczyć - może się coś zaklinowało.

A smar do tłoczków to jaki?
Awatar użytkownika
hillman
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: hillman »

Możesz obracać tłoczkiem i po kilku obrotach wciskać ( wyciskać ) Czasami pomaga... Lub nie :-(..
Wszystko robi na kolanie.
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Zdemontowałem zacisk... Tłoczek, że się tak kolokwialnie wyrażę, stał jak penis panu młodemu na weselu. :) Musiałem go wybijać młotkiem.
Sam tłoczek wygląda jak na zdjęciu i wydaje mi się, że może nadaje się do dalszego użycia, a potrzebny mi jest tylko zestaw naprawczy w postaci uszczelnień, ale prośba o ocenę.
Załączniki
IMG_20180628_222007.jpg
IMG_20180628_222007.jpg (313.55 KiB) Przejrzano 299 razy
IMG_20180628_222018.jpg
IMG_20180628_222018.jpg (292.87 KiB) Przejrzano 299 razy
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Sprawdz zacisk czy on nie skorodowal, bo szklanka wyglada ok ale ma jakis nalot rdzawy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Sam zacisk wygląda ok. W środku było trochę szlamu, ale wydaje mi się, że rdza jest na pierścieniu, który jest pod gumką.
A ten nalot z tłoczka schodzi bez problemu.
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Czy w zacisku, pomiędzy jego dwoma częściami, jest jakiś oring?
Chciałbym go rozebrać, żeby dokładnie wyczyścić.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Jest uszczelnienie - pierscien o przekroju kwadratowym ( nie oring ), uwazaj bo jego nie ma w standardowym zestawie naprawczym zacisku
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Wenar
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Red Hot 1.0 88’
Mini Cooper 09’ 1,6 120KM

Post autor: Wenar »

Miałem podobny problem, tylko u mnie po wybiciu tłoczka okazało się ze tłoczek na samym początku patrząc od strony klocków był skorodowany i nie dał się go wcisnąć nawet hydraulicznym rozpierakiem. Zakupiłem nowy tyłeczek i zestaw gumek, wszystko działa poprawnie jedynie przy wymianie gumek miałem duży problem z założeniem pierścienia który się zakłada na gumkę z wierzchu, te zamienniki są bardzo giętkie i nie można ich potraktować siła a nie chciały się zmieścić w swoim miejscu, w końcu założyłem stare które są bez porównania twardsze i sztywniejsze.
ODPOWIEDZ