Naprawa dziur w grodzi, demontaż przednich błotników.
Moderator: flapjck1
- John
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1990 998cc
Naprawa dziur w grodzi, demontaż przednich błotników.
Dzień Dobry
Przyszedł czas na naprawę dziur w grodzi/ okolice kratek wentylacyjnych i poniżej, do tego mam zgnity jeden trójkąt, A.
Jak się za to zabrać? Mogę to robić od wewnątrz auta i od nadkola ale nie wygodnie i nie do końca pewnie to będzie zrobione.
Njalepiej byłoby zdemontować przód aby mieć wygodnie, ale czy gra warto świeczki... Czy i jak demontować błotniki, aby je ponownie użyć? Są raczej zdrowe.. I co tym pionowym zgrzewem/grzebieniem pomiędzy trójkątem i błotnikiem A? Na youtube najczęście wszytko wycinają i wrzucają nowe elementy, więc nie znalazlem odpowiedzi jak to zrobić aby zachować błotniki...
Przyszedł czas na naprawę dziur w grodzi/ okolice kratek wentylacyjnych i poniżej, do tego mam zgnity jeden trójkąt, A.
Jak się za to zabrać? Mogę to robić od wewnątrz auta i od nadkola ale nie wygodnie i nie do końca pewnie to będzie zrobione.
Njalepiej byłoby zdemontować przód aby mieć wygodnie, ale czy gra warto świeczki... Czy i jak demontować błotniki, aby je ponownie użyć? Są raczej zdrowe.. I co tym pionowym zgrzewem/grzebieniem pomiędzy trójkątem i błotnikiem A? Na youtube najczęście wszytko wycinają i wrzucają nowe elementy, więc nie znalazlem odpowiedzi jak to zrobić aby zachować błotniki...
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Naprawa dziur w grodzi, demontaż przednich błotników.
odwierca się zgrzewy, te elementy nie są pospawane ciągłym spawem tylko punktowo zgrzewane
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Po pierwsze , błotniki nigdy nie są zdrowe. Po rozszyciu na szwach będzie taka korozja że blacha będzie jak papier. A jak dostaniesz się do podszybia to Ci rura zmięknie A czasami fabrycznie zgrzewy zewnętrzne są robione zgrzewarka liniową.
Albo lepisz, albo robisz całość......
Darek
Albo lepisz, albo robisz całość......
Darek
Wszystko robi na kolanie.
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
Osoba aspołeczna..
- lilek
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Wściekły Mini Honda
Mini Cooper Silverstone, Mini Cooper Blue Star - Lokalizacja: CK
- Kontakt:
Chłopie, nie ma opcji na taką naprawę o jakiej piszesz!John pisze:Dzień Dobry
Po pierwsze, aby rozwiercić błotnik tak aby nadawał się do ponownego użycia, nawet jak jest "zdrowy" zmarnujesz więcej rbh niż jest on warty jeśli w ogóle uda Ci się to zrobić ( szczególnie jeśli chodzi o zgrzewy zamknięcia narożnika podszybia z błotnikiem od spodu)
Po drugie, żeby profesjonalnie przeprowadzić naprawę blacharską ściany grodziowej szczególnie w tych miejscach o których piszesz należy zdemontować błotniki i A panele oraz jak się pewnie okaże po drodze i kilka innych elementów
Reasumując to masz odpowiedź: dlaczego nie znalazłeś na Youtube lub gdzie indziej rozwiązania jakie chciałbyś zastosować z ponownym użyciem zdemontowanych błotników.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy.
Lilek
-
- Nowy
- Posiadane auto: Austin mini 1000 . Austin Van 62
Zróbmy eksperyment ! Jestem w stanie zrobić foto relacje jak krok po kroku dobrać się do Twoich skorodowanych elementów. Zacznijmy od trójkątów , która strona ?
Czekam na foto.......... Krok po kroku Jak spawiec dwie blaszki skorodowane jak papier.... i ile wytrzyma czasu
Pozdrawiam. Darek.
Pozdrawiam. Darek.
Osoba aspołeczna..
Osoba aspołeczna..
-
- Nowy
Kolega John nie podją rękawicy więc tematu póki co nie będę uskuteczniał. Nie napisałem że będę spawał skorodowane blaszki . Pewnie że najwygodniej jest wyciąć cały przód ale nie zawsze jest budżet na taką blacharkę. Jak ktoś chce wszystko na 100% to kupuje nową budę.
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Dawno nie czytalem podobnego farmazonu. 3 Mini ktore posiadalem (2 nadal sa u mnie) wymagaly kompleksowej naprawy blacharskiej. Oczywiscie najmlodsze Mini-SPi z 92 roku bylo najbardziej zgnite i wymagalo najwiekszego wkladu finansowego. Mimo tego nadal wyszlo taniej niz zakup nowej budy. Budy ktora zlozona jest z blach heritage(niby najlepsze),ale mozna jej wiele zarzucic.garazowiec pisze: Jak ktoś chce wszystko na 100% to kupuje nową budę.
-
- Nowy
Pisząc " kompleksowej" masz na myśli że Twoja karoseria została rozwiercona ze wszystkich zgrzewów ? Bo według mnie, to taka operacja może nazywać się kompleksową . To że okiem nie wydać korozji to nie znaczy że jej tam nie ma !
Buda z blach heritage po roku ...
- Załączniki
-
- Buda
- IMG_20201016_132152MP.jpeg (209.53 KiB) Przejrzano 310 razy
Osoba aspołeczna..
Osoba aspołeczna..
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Coś nieproporcjonalny ten riley ?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Tak o tym pisze. SPi blacharke mial robiona okolo 6 lat temu. Od tego czasu zrobilem kilkanascie tys km. Zaznacze,ze mieszkam w UK i wyjezdzajac na zlot rano w piekna pogode dosc czesto wracalem w deszcz.Do tego kolor nadwozia jest bialy wiec byloby widac najmniejszy wykwit rdzy.garazowiec pisze:Pisząc " kompleksowej" masz na myśli że Twoja karoseria została rozwiercona ze wszystkich zgrzewów ? Bo według mnie, to taka operacja może nazywać się kompleksową . To że okiem nie wydać korozji to nie znaczy że jej tam nie ma !
Mini 30 sprzedalem Amerkaninowi i do dzis smiga w San Diego. Zastrzezen do blacharki brak.
Innocenti,no coz z racji,ze mamy pandemie i zlotow brak to km malo. Zobaczymy za pare lat.
- John
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1990 998cc
Dzięki za odpowiedzi, auto czeka na decyzję. To już rozumiem, stare elementy śmietnik i wszystko nowe się zamawia, widziałem w UK że ceny są względne... bez tego to faktycznie bardzo dużo lepienia... wymiana to rozwiązanie idealne...
Garazowiec - też wydaje mi się to do ogarnięcia jeżeli jest do czego spawać, nadkola od strony nadkoli i grodz od wnętrza, ale półke podszybia czy góry nadkoli od komory silnika, to już chyba ultra ciężko...
Garazowiec - też wydaje mi się to do ogarnięcia jeżeli jest do czego spawać, nadkola od strony nadkoli i grodz od wnętrza, ale półke podszybia czy góry nadkoli od komory silnika, to już chyba ultra ciężko...