adapter na centralna nakretke do felg
Moderator: flapjck1
adapter na centralna nakretke do felg
ciekaw jestem czy ktos z obecnych na forum posiada w swojej kolekcji auto felgami przykrecanymi centralna sruba lub tez osoby, ktore moga cos konkretnego powiedziec na ten temat?
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: adapter na centralna nakretke do felg
wygląda na to, że mam ale nic nie moge powiedzieć na ten temat bo auto stoi w magazynie, kół nie ściągałem, ale są to szprychówki a auto jest z 1959 roku, więc pewnie i piasty na jedną śrubę centralną (tak przynajmiej pamiętam i na zdjęciach widzę, ale kół nie ściągałem jeszcze)
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
a jaki tam gwint jest i z ktorej strony prawy a z ktorej lewy?
na jaki klucz jest nakretka, wielkosc?
na jaki klucz jest nakretka, wielkosc?
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nakrętka jest na klucz o nazwie młotek ,ołowiany do stukania przy dokręcaniu i odkręcaniu ,a adaptory są do konkretnych rozstawów śrub na zmowienie, z zębatką po obwodzie i takie do kompletu są też koła.Jedno z drugim musi pasować.Adaptor przykręca się na orginalne śruby do kół w przeznaczone miejsca ,a do niego dopiero koło na śrubę centralną ,oczywiście z atestem.Może być ona zakończona motylkiem lub trójramiennie ,to już zależy od własnego gustu.Takie koła o splocie amerykańskim szprych ,można kupić w Warszawie od chłopaka ,który ma swoją stronę internetową z ofertą coś www.szprychowe,pl ale nie jestem pewna ,a koszt ,to chyba od 2100zł w górę.Różnią się te koła od angielskich systemem splotu i ilością szprych.Amerykańskie przeplatane są poprzecznie na obręczy felgi ,a angielskie wzdłużnie. Adaptory osobno nie występują.
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nakretka do centralnych kol zwykle jest nie pod klucz tylko z takimi skrzydelkami, i do tego olowiany mlotek do zakrecania i odkrecania
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
wiesz mi sie temat automatycznie skojarzyl z jaguarem xk a nie z F1
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
jak kolega Ulv przyczail kad ma takie cusik tylko ze 400 funciorow za to nie dam tym bardziej ze nie chce tego do kad'owskich felg ( przynajmniej narazie). moze macie jakies pomysly gdzie moge dorwac takie nakretki duze? no i te gwinty mi chodza po glowie, jaki skok, srednica?
W starych modelach anglików, Triumph, MG, Austin Healey, Jaguar, były stosowane tzw adaptory do mocowania koła z centralną nakrętką. Występowały też czasem całe piasty łącznie z tuleją na którą zakładane było koło. Adaptor był mocowany do oryginalnej pisaty za pomocą nakrętek normalnie mocujących stalową felgę. Do przykręcania felg była jedna nakrętka dość solidna w różnych kształtach i w zależności od tego która to była do odkręcania służył albo młotek, albo specjalny klucz i młotek.
- Załączniki
-
- Uktrs-040.jpg (124.7 KiB) Przejrzano 1465 razy
-
- Uktrs-042.jpg (68.26 KiB) Przejrzano 1464 razy
-
- Uktrs-041.jpg (60.96 KiB) Przejrzano 1465 razy
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Chłopak zawsze moze dobrać tak nakrętki przytrzymujące adapter do szpilek, by automatycznie centrowały felge przez standardowe otwory na szpilki, aight? Tylko pytanie ile to wszystko warte i czy nie będzie to tylko sztuka dla sztuki, tudzież klasyczny "overkill"
Zawodowy Szyderca
Malinko! prosba do Ciebie, zmierz mi srednice gwintu na adapterze, prosze
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Dobrze ,ale nie zaraz ,bo ja nie bardzo umiem swoimi łapkami ,ale chętnie pomogę tylko zrobi to moja druga połowa jak będzie w domciu i zaraz podam.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Średnica gwintu adaptera ,to 82mm ,jak coś jeszcze potrzeba ,to Pytaj.
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Mąż pyta ,czy nie Mialbyś ochoty na HALLIBRANTY ,jak interesują Cię sportowe koła.Koszt sztuki ,to 1600zł ,na takich jeździły Cobry w 65 roku