Pierwsze Mini....

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Pierwsze Mini....

Post autor: flapjck1 »

irakleo pisze: przy przebiegach do 100tys. kilometrów mogą byc w stanie niewymagającym gruntownego remontu....

z naciskiem na moga niestety i o ile przebieg jest wiarygodny

dla mini 100 tys km to raczej sporo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Orzemek

Post autor: Orzemek »

Jeśli potrzebowałbyś jeszcze jakiś porad na temat Mini to mamy w Trójmieście całkiem fajnych ludzi, więc... Powodzenia przy zakupie jakiego bądź egzemplarza :)
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Aran pisze:Sprzedam Rover MINI 1.3 AUTOMAT

Rok produkcji 1994

Bordo metalik , bez wypadkowy , pełna dokumentacja
Stan bdb, wymianie klocków i tarczy hamulcowych oraz pompy wodnej
Komplet opon letnich na alu felgach, zimowe na stalówkach.

cena: 14 000 zł (do negocjacji)

Kontakt:
tel. 602 206 202
e-mail: mpodgorski@era.pl

Drogo, ale może warto.. nie wiem też czy nadal aktualne (ogłoszenie ze strony klubu)

W.

Miniak był ładny, blacha w super stanie, silnik na wtrysku i fajnie jeżdził. Serwisowałem go,został sprzedanyjakiejś znajomej właściciela.
irakleo

Post autor: irakleo »

Orzemek pisze:Jeśli potrzebowałbyś jeszcze jakiś porad na temat Mini to mamy w Trójmieście całkiem fajnych ludzi, więc... Powodzenia przy zakupie jakiego bądź egzemplarza :)

Jeśli macie jakieś namiary na warsztat lub osobę serwisującą z zamiłowania te auta to proszę o namiar. Chętnie porozmawiam z kimś kto zna sie na tych autach od strony technicznej.
Awatar użytkownika
makrojal
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: makrojal »

Masz jeszcze jedną opcję, kupić miniaka jakiego sobie upatrzysz i wsadzić silnik z automatem, nawet dosyć sporo ich bywa na brytyjskim e-bayu.
irakleo

Wciąż rozważam opcję zakupu Miniaka w automacie, jestem już prawie zdecydowany i powoli zaczynam orientowa się w sprawie ewentualnego zakupu części do przyszłego auta. Jestem dośc mile zaskoczony kosztem zakupu części do Miniaka, nie są aż tak drogie jak sobie to wcześniej wyobrażałem. Na linkach załączonych na stronach klubowych są sklepy w których mozna zakupic niemalże wszystko do Mini. Poraża mnie tylko koszt szerokich alufelg pod opony 175/50/13....nowy zestaw kosztuje naprawde niebagatelne pieniądze !!! Mam pytanie do fachowców na temat dokładnych rozmiarów oryginalnych alufelg, tzn. jej szerokości, odsadzenia ET, średnicy otworu centrującego i rozstawu śrub. Czy ktoś z forumowiczów próbował juz zaadoptowac jakies alternatywne felgi od innych aut w rozmiarze 13 cali ??? Czy sa jakieś gotowe pierściennie dzięki którym dopasuję felgi od innego auta czy będę je musiał ewentualnie wykona sam ??? Wiem że moje pytania moga okaza się dla większości forumowiczów banalne, ale prosze o wyrozumiałoś ponieważ jestem naprawdę początkujący w temacie Mini.
Wujek_sknerus

Post autor: Wujek_sknerus »

zawsze można kupić używane felgi :)
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

W temacie felg, które pewnie u mnie w sklepie znalazłeś mogę powiedzieć kilka rzeczy:
-ceny są jakie są (będą nieco niższe bo funt tanieje, a dawno nie miałem okazji nic ściągnąć, żeby skorygować)
-jak chcesz szerokie to nie 13 tylko 12, przeszukaj forum, już kilkanaście razy był wałkowany temat dlaczego :D
-dopasowanie z innego auta proste niestety nie jest, pierścienie czy dystanse pewnie można dorobić, ale wciąż mocowanie oryginalne jest pewniejsze...
-można kupić używane i to czasem w bardzo dobrym stanie (ale raczej nie w Polsce), w razie czego służę pomocą w tym temacie
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
irakleo

Sadam pisze:W temacie felg, które pewnie u mnie w sklepie znalazłeś mogę powiedzieć kilka rzeczy:
-ceny są jakie są (będą nieco niższe bo funt tanieje, a dawno nie miałem okazji nic ściągnąć, żeby skorygować)
-jak chcesz szerokie to nie 13 tylko 12, przeszukaj forum, już kilkanaście razy był wałkowany temat dlaczego :D
-dopasowanie z innego auta proste niestety nie jest, pierścienie czy dystanse pewnie można dorobić, ale wciąż mocowanie oryginalne jest pewniejsze...
-można kupić używane i to czasem w bardzo dobrym stanie (ale raczej nie w Polsce), w razie czego służę pomocą w tym temacie

Właśnie przejżałem archiwum i chyba wyleczę się z 13-tek oraz dopasowywania felg od innych aut. Felgi to bardzo ważny element który ma olbżymie znaczenie jeśli chodzi o wygląd auta i jestem zdania że najlepiej pasują felgi zaprojektowane przez konstruktorów do ich aut. Jesli chodzi o mocowanie felg i związane z tym przeróbki to nigdy nie byłem ich zwolennikiem. Na codzień poruszam się Mercedesem W124 i nigdy nie założyłbym do niego nieoryginalnych alufelg oraz nie zmieniłbym rozmiaru kół z fabrycznego.
Reasumując po zakupie auta bedę zainteresowany 12-stkami na szerokich oponach. Z pewnościa będę kontaktowął sie z Tobą w sprawie zakupu takiego zestawu. Jeśli znajdzie sie coś używanego w dobrym stanie lub do regeneracji w dobrej cenie to jeszcze lepiej.
Gdy oglądam Miniaki na allegro to coraz bardziej podobaja mi się modele ze standardowymi plastikowymi nadkolami i ogumieniem, jakies chyba zgrabniejsze są i nie przypominaja wiejskiego tyningu...
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

irakleo pisze:Gdy oglądam Miniaki na allegro to coraz bardziej podobaja mi się modele ze standardowymi plastikowymi nadkolami i ogumieniem, jakies chyba zgrabniejsze są i nie przypominaja wiejskiego tyningu...

mam się obrazić? mój miniak:
http://mini.org.pl/galerie/2007/03_Wroc ... ndow.php?8
:razz:

ale, wiadomo, każdy ma swoje gusta ;)
Anna

Post autor: Anna »

oj Sadam, ale śliczny ten twój miniś....
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

Sadam pisze:
irakleo pisze:Gdy oglądam Miniaki na allegro to coraz bardziej podobaja mi się modele ze standardowymi plastikowymi nadkolami i ogumieniem, jakies chyba zgrabniejsze są i nie przypominaja wiejskiego tyningu...

mam się obrazić? mój miniak:
http://mini.org.pl/galerie/2007/03_Wroc ... ndow.php?8
:razz:

ale, wiadomo, każdy ma swoje gusta ;)

nie no Adaś te nadkola to straszliwa wioska :D
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
Awatar użytkownika
makrojal
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: makrojal »

irakleo pisze:Reasumując po zakupie auta bedę zainteresowany 12-stkami na szerokich oponach.
Gdy oglądam Miniaki na allegro to coraz bardziej podobaja mi się modele ze standardowymi plastikowymi nadkolami i ogumieniem,

To się nazywa romantyzm, ambiwalencja , rozdarcie wewnętrzne czy jakoś tak to było w szkole :grin:
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Anna pisze:oj Sadam, ale śliczny ten twój miniś....

a dziękuje :)
Anna

Post autor: Anna »

sluchajcie, coś mi zaczęło ściągać miniaka na lewo, moze to byc ze zgubilam gdzies "klipsik" co go przypinają przy wyważaniu kółek? czy lepiej na warsztat od razu jechac? przytrafiło mi się ostatnio kilka studzienek zbyt głębokich, ktorych to panowie super-hiper-drogowcy nie potrafią dopasowac do poziomu drogi nigdy, albo za wysokie albo dziura. no i dla mnie=krótkowidza i minisia to pułapki mordercze. jakby to byl klipsik, to bym poczekala do zmiany kólek na letnie :) poradzcie pliss..
ODPOWIEDZ