Mini Gti z silnikiem japońca
Moderator: flapjck1
Mini Gti z silnikiem japońca
mam pytanie czy próbował już ktoś w Polsce robienia przeszczepu do mini bo mam zamiar coś takiego zrobić ale mam dylemat potrzebuje dokładne wymiary mini-ego był bym bardzo wdzięczny a i jeszcze jak by ktoś mógł mi przesłać dokładne zdjęcia zawieszenia jak jest rozwiązane był bym szczęśliwy z chęcią kupię mini-ego za rozsądne pieniądze może być do remontu byle z polskimi papierami proszę o pomoc bo sam daleko nie zajdę a wy macie dużo wiedzy na temat tych samochodów bo bede przerabiał zawias na zawias ze swifta w 100% z góry dziękuje
Re: Mini Gti z silnikiem japońca
taki swap już jeździ, przemyśl jeszcze raz wszystko co napisałeś. Po za tym przeszukaj to forum i po googluj trochę, dużo już na ten temat zostało napisane.
- Załączniki
-
- taki rysunek może być?
- minizawias.gif (30.24 KiB) Przejrzano 1159 razy
dzięki czytałem wiele jestem członkiem teamu rajdowego mam zaplecze paru mechaników i warsztat do dyspozycji wiem ze są to duże koszty i licze sie z nimi ale chce zbudować taki samochód dla frajdy jazdy nim a nie zeby wygrywac dużo czasu spędziłem na obliczniach ze znajomymi ile takie auto może miec mocy zeby sie dobrze jechalo mam odpowiedz i koncepcje na mocną zmiane zawieszenia bo to rozwiązanie zastosowane w minim nie jest najlepsze
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Mini Gti 1300 pisze:dużo czasu spędziłem na obliczniach ze znajomymi ile takie auto może miec mocy zeby sie dobrze jechalo mam odpowiedz
ile wyszło z tych obliczeń?
najoptymalniej dla mini-ego to ok 120-130 km przy oponach 185 szerokich ale ja mam zamiar wsadzic belke tylna ze swifta gti z orginalnymi tarczami z tyłu bo to auto z miniego bedzie miało tylko wygląd zewnetrzny w srodku kubły pasy i profejonalna klatka
te obliczenia są robione pod zmienione zawieszenie porównywalnie moj mini docelowo ma byc rozstawiony prawie jak gokart
te obliczenia są robione pod zmienione zawieszenie porównywalnie moj mini docelowo ma byc rozstawiony prawie jak gokart
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, 09:52 przez Mini Gti 1300, łącznie zmieniany 1 raz.
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
czekamy na relacje z budowy okraszone zdjęciami
no i trzymamy kciuki ponieważ ludzi mających plany budowania takich projektów przewineło się przez to forum dość sporo
no i trzymamy kciuki ponieważ ludzi mających plany budowania takich projektów przewineło się przez to forum dość sporo
- Wojtello
- Wiarus
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Ja nie widzę potrzeby przerabiania tylnego zawieszenia jeszcze tym bardziej na belkę. Dajesz twardy gruchy, albo sprężyny, dobre sportowe amory i masz bardzo twardy tył.
Tak jak napisał Wojtek, jeżeli będziesz chciał zmienić tylnie zawieszenie to prawdopodobnie będziesz musiał wyrzeźbić od podstaw nowa ramę, ew mocno zmodyfikować starą
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Sory, ale to ni chu** nie będzie już mini, tylko zmodyfikowany Swift. Nie lepiej, szybciej i prościej będzie zrobić po prostu rame przestrzenną i na to tylko nałożyć powycinaną karoserie (bude, kaste czy jak kto to nazywa) miniakową. Skoro i tak masz i moce przerobowe i obliczeniowe.
Wojtek, twardość to nie wszystko.
Wojtek, twardość to nie wszystko.
Zawodowy Szyderca
twardosc sie liczy bo ja startuje w rajjdach. W momencie kiedy przerobie miniego wg obliczen to dalej smigam na dokumentach miniego i nie mam problemów na przeglądzie z nr nadwozia i dokumentami. A co do tylniej belki to musze zamontowac ze swifta bo ma tarczowe hamulce a licze sie z przeróbkami mam na to duuuuuuuużo czasu
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Mini Gti 1300 pisze:chce zbudować taki samochód dla frajdy jazdy nim a nie zeby wygrywac
tym bardziej podważyłbym montowanie tylnego zawiasu ze Swifta i proponuję się bardzo solidnie przygotować do tematu od strony co z miniakiem można zrobić bez specjalnej gimnastyki... żeby auto zostało autem, a nie przeszczepem z każdej możliwej strony
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Mini Gti 1300 pisze: A co do tylniej belki to musze zamontowac ze swifta bo ma tarczowe hamulce
To jeszcze pytanie: na jakich kołach chcesz tego Swifta postawić?
Zawodowy Szyderca
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
sorry stary ale twoje kombinacje sa od dupy strony
jak chcesz robic wydmuszke to najprosciej bedzie pierdyknac wydmuszke z laminatu na jakiejs konstrukcji ramowo/klatkowej i czesc
jak chcesz robic wydmuszke to najprosciej bedzie pierdyknac wydmuszke z laminatu na jakiejs konstrukcji ramowo/klatkowej i czesc
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ten mini swift bedzie stał na 13, a jeśli chodzi o góre z laminatu to nie do końca bo tu też jest ważne bezpieczeństwo a nie tylko sama waga a po za tym 120-130 koni jest wliczone pod 600 kg na oponie szerokiej 175-185
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Mini Gti 1300 pisze: a jeśli chodzi o góre z laminatu to nie do końca bo tu też jest ważne bezpieczeństwo
To w jakimś celu chyba ma być zamontowana ta klatka. helloł
Zawodowy Szyderca