new kid on the block

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

flameflax

new kid on the block

Post autor: flameflax »

pomyslalem, ze nalezy sie przywitac. dzien dobry.
w weekend zakupilem uzywanego miniaka coopera, z pazdziernika 2002, w Niemczech.
kompletna dokumentacja, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, 121 kkm, wersja pepper.

na miniaka zachorowalismy juz w czasie wakacji, gdy podczas urlopu, gdy na parkingu wypozyczalni wypatrzylem nowego clubmana. przejechalismy nim ponad 1 kkm po hiszpani i upewnilem sie, ze zastapi obecne drugie auto czyli mazde mx-5.
oczywiscie, ze zalowalem tylnego napedu, ale nie mozna miec wszystkiego.. jest duzo praktyczniejszy, mam w nim duuzo wiecej miejsca jak juz go zabiore zoneczce :mrgreen:

rozgladalem sie za miniakim kilka tygodni i albo byly za drogie, albo z niepewnych zrodel..
ten tez nie jest idealny, mimo, ze z pewnych rak - musze sprawdzic:

- cos stuka z tylu. nie wiem czy w zawiasie, czy w nadwoziu, ale klekocze lekko szczegolnie przy drobnych nierownosciach i malej predkosci. pozniej juz jest raczej nieslyszalne.
jest cos charakterystycznego dla modelu co nalezalo by sprawdzic od razu?

- nie dziala dysza spryskiwacza tylnej szyby. wyczytalem na mini2.com ze to czesty problem, ze dysza sie lubi zapychac. ponoc warto ja przedmuchas sprayem ze sprezonym powietrzem.

- opony.. na tyle mam stare zimowe dunlopy o wysokim biezniku ale dacie z 2002 roku wiec sa glosne juz bardzo.. na przodzie dwie nowe dunlop wiec ciszej. mysle, ze nie bede juz zmienial, a poczekam do przyszlej zimy.. na lato mam komplet alufelg z oponami letnimi.

to chyba na razie wszystko.. zaskoczyl mnie pozytywnie tym jakdzielnie sie spisal w drodze do domu, 500 km po autostradzie i wiekszosc czasu 200 km/h stabilnie i bezpiecznie..
swietnie zaprojektowane male autko..

bede wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie..
Ostatnio zmieniony 31 sty 2009, 21:08 przez flameflax, łącznie zmieniany 2 razy.
daniel

Re: new kid on the block

Post autor: daniel »

foteczki poprosimy :mrgreen:
flameflax

aaa i jeszcze: na piatym biegu skrzynia jest wyraznie glosniejsza...
co ile BMW zaleca wymiane oleju w skrzyni?
flameflax

daniel pisze:foteczki poprosimy :mrgreen:

oj jeszcze nie zrobione, bo jakies wirusisko nas dopadlo.. ale moze juz w weekend zrobie.
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Witamy w klubie :mrgreen:

Co do dyszy spryskiwacza - przerabialem to w zeszlym tygodniu, wystarczy
zdjac nakladke i przedmuchac dysze sprezonym powietrzem i smiga jak po 4 piwach :lol:
To jest miejsce podatne na gromadzenie sie rdzy.

Pozdrowienia!
flameflax

jrock7 pisze:Witamy w klubie :mrgreen:

dzieki :)

btw: skad tam rdza ???
flameflax

a propos punktu:

- cos stuka z tylu. nie wiem czy w zawiasie, czy w nadwoziu, ale klekocze lekko szczegolnie przy drobnych nierownosciach i malej predkosci. pozniej juz jest raczej nieslyszalne.
jest cos charakterystycznego dla modelu co nalezalo by sprawdzic od razu?

rozebralem dzis pol auta w celu znalezienia przyczyny..
i mam (zalacznik)

gorna poduszka mocowania amortyzatora
a wg. intercarsu: Łożysko górnego mocowania amortyzatora

ktos z Was juz to wymienial?
http://ekatalog.intercars.com.pl/pics/0 ... -715-A.jpg

koszt zaden, ale pracy sporo..
Załączniki
annex1.jpg
annex1.jpg (56.99 KiB) Przejrzano 1127 razy
vexx

Post autor: vexx »

Apropo dyszy - zdejmij pokrywe bagaznika, rozebierz oslone, przeczysc, przesmaruj i gra gitara. U mnie przez drobna nieszczelnosc zaczal sie robi rdzawy zaciek. Rozebranie, poprawienie uszczelek i zlozenie problem zlikwidowalo.
speedfight

Post autor: speedfight »

nie chce robic nowego posta...powiedzcie czy u was tez na pompce zbiorniczka od spryskiwaczy jest tylko wyjscie na jeden wężyk?? i do tego macie trójnik ktory rozgałęzia płyn na tylnią i przednią szybe??
Voyth

Post autor: Voyth »

Chyba tematu, a nie posta... post właśnie napisałeś :roll:
flameflax

vexx nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem :shock: , zdjecie pokrywy bagaznika to chyba przesada :mrgreen:

wystarczy zdjac nakladke plastikowa z dysza z wycieraczki, przedmuchac dysze, wlaczyc na chwile spryskiwacz by ten 'wyplul' zabrudzenia i wszystko dziala jak nalezy..
dodatkowo warto przesmarowac glowke polaczenia metalowego i plastikowego by w czasie pracy wycieraczki nie szlifowaly sie opilki ktore potem blokuja dysze.
ODPOWIEDZ