Montaż klinów uszczelek szyb

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
marzenie
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Montaż klinów uszczelek szyb

Post autor: marzenie »

Pomaga przyrząd zakupiony w normalnym sklepie z narzędziami wyglądający podobnie jak te na fotce: oczko do którego się wkłada klin a z drugiej strony jest dodatkowo rolka, która go wciska.
Rzeczywiście idzie cholernie ciężko, ale Ludwik w małej ilości ułatwia sprawę całkowicie.
Mini Cooper 1,3i 1993
Jeep Cherokee 4,0 1990
Rych

Post autor: Rych »

sezar pisze:Tak widzę że prosta, ale brak dostępu do spawarek itp czyni akcje niemożliwą. Może ktoś z forum wypożyczył by mi na weekend taki zestaw narzędzi ?? Odeśle z flaszeczką :D

Nie musisz mieć spawarki. Ja swoje "urządzenie' po prostu wygiąłem z drutu i oprawiłem w drewno. Jutro wrzucę fotkę.
Rzeczywiście idzie cholernie ciężko, ale Ludwik w małej ilości ułatwia sprawę całkowicie.

Dlatego by "nie szło ciężko" polecam podgrzewanie uszczelki. Wtedy idzie lekko.
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: TRIP »

w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min

rozmawiałem z nimi na temat kolorów klinów, że nie mogłem dostać białego jaki mi się marzył. Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej. Podobno takie wynalazki stosowało się kiedyś w autobusach C: . Będąc na IMM przypatrzyłem się na ten element i chyba jest sprawdzony bo w istocie nie jedno mini miało w swojej uszczelce kabel koncentryczny ;P
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

TRIP pisze:Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej

Potwierdzam. Tak, to działa i daje się łatwiej wcisnąć nawet w starą (twarda guma) uszczelkę. Miałem kiedyś wciśnięty zamiast klina, podobnej średnicy okrągły czarny kabel w gumie, bo w niektórych opcjach stylistycznych auta cała czarna uszczelka lepiej się prezentuje. Jednak po kilku latach guma na kablu się "nieco postarzała" i miejscami popękała. Kabel w izolacji z tworzywa pewno będzie trwalszy. Chodziło mi jednak o efekt klina bez połysku i widocznych na nim firmowych napisów producenta kabli :smile:
Tradycjonalistom pozostają metody opisane wyżej czyli przyrząd z oczkiem i coś o obłych kształtach (dobry pomysł z aluminiową łyżeczką do pomocy "na zakrętach").
Absolutnie odradzam stosowanie stalowego śrubokręta bo można poprzecinać nim uszczelkę a "w nerwach" nawet zniszczyć szybę. Operację dobrze jest wykonywać gdy jest ciepło bo wtedy i uszczelka i klin są miękkie i dobrze się układają.
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

Może ktoś z forum wypożyczył by mi na weekend taki zestaw narzędzi do klinów?? Odeśle z flaszeczką :D
Awatar użytkownika
marzenie
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: marzenie »

Nie ma problemu z wypożyczeniem.
Mini Cooper 1,3i 1993
Jeep Cherokee 4,0 1990
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

W związku z tym, iż kolega Rychu rozpoczyna nową bardzo pożyteczną tradycję :D przesyłając mi narzędzia do wymiany klina uszczelki szyb i proponując by zostały u mnie i bym w razie potrzeby przesłał dalej. Informuję iż po weekendzie będą dostępne. :D
mazak234

Post autor: mazak234 »

TRIP pisze:w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min

rozmawiałem z nimi na temat kolorów klinów, że nie mogłem dostać białego jaki mi się marzył. Doradzili mi zwykły kabla do anteny telewizyjnej. Podobno takie wynalazki stosowało się kiedyś w autobusach C: . Będąc na IMM przypatrzyłem się na ten element i chyba jest sprawdzony bo w istocie nie jedno mini miało w swojej uszczelce kabel koncentryczny ;P

Łukasz gdzie to dokładnie było? Bo ja się sam za tą uszczelkę i klin nigdy nie zabiorę :smile:
Awatar użytkownika
toldi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: mini
Kontakt:

Post autor: toldi »

Sezar wrazie co dawaj koda to przybęde z odsieczą :) jeżeli fura stoi dalej na regionie ;)
klasyczna pierdoła -> reinkarnacja
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

niestety samochód wrócił do codziennej jazdy i jest w Katowicach ale weekend raczej BB
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

mazak234 pisze:
TRIP pisze:w gdańsku obok PG za wykonanie takiej usługi <wkładania klina, nie mylić z dorobieniem narzędzia> w profesjonalnym zakładzie skasowali mnie 20zł uwinęli się w 5min

Łukasz gdzie to dokładnie było? Bo ja się sam za tą uszczelkę i klin nigdy nie zabiorę :smile:

wydaje mi się że tam:
Romualda Traugutta 84
Gdańsk

58 344 07 78

ale pewności nie mam bo wizytówkę zgubiłem a na google pokazuje 2 w tym samym miejscu
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

no i poradziłem sobie z klinem tylnej szyby... zakładałem nowy klin do starej uszczelki dla odświeżenia tyłu auta... korzystałem z narzędzia z minispares bez modyfikacji i rozcienczonego trochę mydła w płynie palmolive :mrgreen: - robiłem to pierwszy raz w życiu i szczerze mówiąc nie palę sie do tej roboty z przednią szybą (z przodu na szczęście zmieniam tez uszczelkę na nową więc może bedzie łatwiej) - kciuk wpychający klin za narzędziem boli mnie jeszcze po 3 godzinach od montażu :mrgreen:
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
Austin
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper SPI
Kontakt:

Post autor: Austin »

Witam!

Sprzęt jest teraz u mnie :-)
Dziękuję za wypożyczenie.

W weekend zabieram się za kliny...

Pozdrawiam
I o to chodzi, i o to chodzi...
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

no i uszczelke wymieniłem, ale klin w nową wchodzi gorzej niż w starą uszczelkę - spróbuje jutro jeszcze raz w ciągu dnia jak bedzie ciepło i klin "zmięknie" :mrgreen:
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

czy mógłbym się dopisać do kolejki potrzebujących to magiczne narzędzie??
ODPOWIEDZ