Sprawność amortyzatorów

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Sprawność amortyzatorów

Post autor: STi77 »

Witam
Właśnie wróciłem z przeglądu technicznego (niby zaliczony bez problemu ale...) zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie tzw. sprawność amortyzatorów.
W aucie mam wymienione większość rzeczy w zawieszeniu w tym nowe amortyzatory KYB GAS A JUST (przód i tył), nowe gruszki STRONG FLEX (przód i tył) zawieszenie regulowane, regulowane wahacze, regulowane drążki reakcyjne ... auto po pełnej geometrii fajnie się prowadzi. Zestaw ma przejechane +/- 800 km. Wyniki ze ścieżki: amortyzatory przód P:65% L:55% tył P:35% L:7% Opony Yokohama 165/60R12 z ciścieniem 2,1 bara. Tak jak pisałem samochód moim zdaniem dobrze się prowadzi. Niby OK ale to 7% nie daje mi spokoju.
PS. Załączam zdjęcie z widocznym prześwitem.
Załączniki
MC.jpg
MC.jpg (130.1 KiB) Przejrzano 195 razy
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Re: Sprawność amortyzatorów

Post autor: minimaniak »

Na zegarach podaje się także różnicę - może te 7% to ta właśnie różnica. Co do tych wartości 65 % itd to nigdy nie będzie 100% nawet jak na ścieżkę wjedzie super nówka auto.
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

minimaniak pisze:Na zegarach podaje się także różnicę - może te 7% to ta właśnie różnica. Co do tych wartości 65 % itd to nigdy nie będzie 100% nawet jak na ścieżkę wjedzie super nówka auto.
To był wynik tylnej osi osobno prawej i lewej strony. Diagnosta nie miał nigdy do czynienia z takim zawieszeniem (gruszki) i widząc praktycznie nowe elementy przymknął oko ale tak jak pisałem wyżej nie daje mi to spokoju. Może uszkodzony amortyzator? Ciekaw jestem jakie wartości Wasze klasyki na gruszkach pokazują na ścieżce.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Test amortyzatorow na trzesaku jest g..o warty
Niczego nie daje

Ale dla Waszej informacji:

100% jest do osiągnięcia - trzeba mieć tylko stare wylane amortyzatory, musza być wylane tak bardzo żeby im się tloczyska zatarły

A skąd te różnice? Masz hilow?
Bo różnica jest stad ze auto nierówno stoi - jest mocno różne obciążenie na poszczególne koła

Ew masz zatarte wahacze na oskach
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Maszyna (trzęsak) często się myli przy utwardzonym zawieszeniu i lekkim tyle. W Fieście XR2 na nowych amortyzatorach i obniżonych nowych sprężynach z tyłu wyszło równo po ok.25% sprawności.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
Awatar użytkownika
artur_rat
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI 1300

Post autor: artur_rat »

Po pierwsze trzeba wyjaśnić jedna rzecz: takie badanie nie bada wcale sprawności amortyzatorów. Posługiwanie się terminem że jest to badanie amortyzatorów jest błędem.
Właściwe badanie amortyzatora można przeprowadzić tylko i wyłącznie po jego zdemontowaniu i na stanowisku "laboratoryjnym", wtedy określamy charakterystykę pracy amortyzatora.
Badanie o którym piszesz dotyczy badania całego samochodu i nie ma się nijak do sprawności amortyzatorów.
ODPOWIEDZ